Czas przygotowania 1 godzina 20 minut (+ czas potrzebny na przygotowanie piure z dyni ok. 50 minut).
Składniki na dużą podłużną formę do pieczenia (ok 10 porcji):
mleko 2% 1 x szklanka,
drożdże 30g,
masło 50g,
cukier 50g,
piure z dyni 0,5kg,
mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa np. gryczana 1 kg,
migdały płatki 30g.
Jeśli chcesz przygotować chleb w wersji bez glutenu i laktozy zamiast mleka krowiego wykorzystaj mleko migdałowe i klasyczną mąkę pełnoziarnistą zamień na mąkę gryczaną.
Sposób przygotowania:
1. Na początku przygotuj piure z dyni w następujący sposób:
a) dynię umyć i przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki,
b) przygotować blachę do pieczenia i położyć na niej kawałki dyni skórą w górę,
c) piekarnik rozgrzać do 200ºC, piec dynię przez 45 minut,
d) po upieczeniu zdjąć skórę z dyni i zmiksować blenderem,
e) pozostałą część piure można zamrozić i wykorzystać następnym razem.
2. Mleko lekko podgrzać i zdjąć z ognia. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i stopniowo dodawać mąkę tak aby zawiesina miała konsystencję śmietany. Mieszankę odstawić na bok na 20 minut.
3. Mąkę przesiać do dużej miski, a następnie dodać piure z dyni i mieszankę z drożdżami.
4. Ciasto wyrabiać rękoma przez około 10 minut.
5. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
6. Zagnieść ciasto jeszcze raz i przełożyć ciasto chlebowe do podłużnej formy.
7. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
8. Chleb posmarować roztopionym masłem, posypać migdałami i piec około 40 minut.
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 398kcal
Białko: 9,1g
Tłuszcz: 8,5g
Węglowodany: 71,4g
You must belogged in to post a comment.