DOMOWY RAMEN

DOMOWY RAMEN

DOMOWY RAMEN 1550 650 admin

Dzisiejszy przepis, to prosta wersja Ramenu, podana z jajkiem i kapustą włoską oraz makaronem ryżowym.

Czas przygotowania: 2,5 godziny (podany czas obejmuje gotowanie bulionu).

Składniki na 6 porcji:
pierś z kurczaka 500g,
jajka 6 x sztuka,
marchewka 3 x sztuka,
pietruszka korzeń 1 x sztuka,
korzeń selera ½ x sztuka,
cebula 1 x sztuka,
czosnek 1 x ząbek,
olej sezamowy 3 x łyżka,
sos sojowy 2 x łyżka,
korzeń imbiru – kawałek 2 cm,
papryczka chili 1 x kawałek 2 cm,
kapusta włoska 300g,
cebula dymka posiekana 3 x łyżka,
makaron ryżowy 200g.

Sposób przygotowania:
1. Mięso, marchewki, pietruszki, selera, cebulę i obrany czosnek włożyć do dużego garnka i zalać 1,5l zimnej wody.
2. Bulion gotować na małym ogniu około 2 godziny.
3. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, sos sojowy oraz papryczkę chili.
4. Jajka ugotować i pokroić na połówki.
5. Kapustę poszatkować i podsmażyć na patelni z olejem sezamowym i sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem.
6. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7. Z ugotowanego bulionu wyjąć kurczaka i pokroić w plastry.
8. Do bulionu dodać zawartość patelni.
9. Do misek dodać porcję makaronu, podsmażoną kapustę, kawałki jajka, pokrojone warzywa, które gotowały się w bulionie i zalać szklanką gorącego bulionu.
10. Zupę posypać posiekaną cebulą dymką.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 352kcal
Białko: 29g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 35g