Do przygotowania galette wykorzystaliśmy mąkę orkiszową, która w porównaniu z mąką z klasycznej pszenicy zawiera więcej błonnika pokarmowego, cynku, miedzi, selenu a także witaminy A i E i D. Orkisz, to również bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają ochronnie na układ krążenia i wykazują właściwości przeciwzapalne. Obecne w orkiszu fitosterole skutecznie wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Koper włoski, który dodaliśmy do naszego przepisu, to niedoceniana, a bardzo wartościowa pod względem zdrowotnym roślina. Korzyści z jej spożywania powinniśmy czerpać zwłaszcza jesienią, gdyż wykazuje ona działanie oczyszczające układ oddechowy i przeciwgorączkowe. To bardzo korzystna informacja z punktu widzenia osób często zapadających na jesienne infekcje i przeziębienia.
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie Galette. To nie tylko pyszne i aromatyczne danie, ale także zdrowa opcja jesiennego lunchu lub kolacji…
Składniki na 4 porcję:Ciasto:
- Mąka orkiszowa 150g,
- Zimne masło pokrojone w kostkę 100g,
- Mleko 2% 20 ml,
- Sól morska 1 x szczypta,
Do napełniania:
- Koper włoski 1 x gałązka,
- Obrane i pokrojone w plastry gruszki 2 x sztuka,
- Ser camembert 20g,
- Jogurt naturalny typu greckiego 100g,
- Jajko roztrzepane 1 x sztuka,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- Sól morska 1 x szczypta,
- Posiekana natka pietruszki do posypania 1 x łyżka,
Dodatkowo: Okrągła blaszka do pieczenia
Sposób przygotowania:Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z solą i zimnym masłem i zagnieść ciasto.
2. Dodać mleko i również chwilę zagniatać.
3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, położyć na folię aluminiową i umieścić w lodówce na pół godziny.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
5. Roztrzepane jajko wymieszać z gruszkami i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
6. Blachę do pieczenia galette wyłożyć pergaminem i umieścić na niej przygotowane i schłodzone ciasto.
7. Ciasto nasmarować mieszanką z gruszki i jogurtu, pozostawiając wolne 2cm brzegi.
8. Na cieście położyć także kawałki sera camembert i posiekany oraz umyty koper włoski.
9. Piec przez 20 minut w trybie „góra- dół”.
10. Galette podawać na ciepło ze świeżą sałatką przygotowaną z dowolnego rodzaju sałaty i warzyw.
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 420,5kcal,
Białko: 9,4g,
Tłuszcz: 26,5g,
Węglowodany: 36,7g,
You must belogged in to post a comment.