Zielony groszek to znienawidzone warzywo wśród dzieci, a jego zła sława, podobnie jak szpinaku, pochodzi z nieodpowiedniej obróbki kulinarnej. Zaletą zielonych kulek jest lekkostrawność. Groszek ze wszystkich roślin strączkowych trawi się najszybciej i nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Groszek może łagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Minerały w nim zawarte takie jak magnez, żelazo, wapń, kobalt czy fluor usprawniają pracę organizmu. Potas przeciwdziała udarowi mózgu, a razem z sodem dbają o równowagę kwasowo-zasadową.
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 czerwona cebula
- 50 g sera feta
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej
- Sól i pieprz
- Oliwa w sprayu lub tradycyjny olej/oliwa
Sposób przygotowania:
- Ugotuj groszek al dente, dokładnie odcedź i ostudź.
- Posiekaj drobno cebulę, pokrój ser feta, dodaj miętę, skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Rozdrobnij blenderem groszek, ale nie na puree.
- Do masy groszkowej dodaj jajko i mąkę, dobrze wymieszaj.
- Połącz z cebulową mieszanką.
- Rozgrzej patelnię spryskaną lub lekko natłuszczoną oliwą.
- Uformuj z ciasta pulpeciki, jeśli masa wyszła za luźna nakładaj łyżką porcje formując kotleciki na patelni.
- Smaż na złoty kolor.
- Przed podaniem skrop odrobiną soku z cytryny, smacznego!
Wartości odżywcze 1 pulpecika: Wartość kaloryczna: 37,4 kcal
Białka: 2,8 g
Tłuszcze: 1,2 g
Węglowodany: 5,1 g
Uwagi:
Możesz użyć groszku konserwowego, by przyspieszyć i ułatwić sobie przygotowanie pulpecików, ale w ten sposób zmniejszysz dawkę witaminy E w posiłku.
You must belogged in to post a comment.