BURGERY Z SEREM PLEŚNIOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

poniedziałek, 8 Maj 2017

 Domowy Burger z wysokiej jakości mięsem i świeżymi dodatkami podany z bułką, którą samodzielnie upieczesz to danie, które z czystym sumieniem możesz wkomponować w swój plan żywieniowy. Bułki do burgerów sprzedawane w supermarketach są pełne konserwantów i niepotrzebnych dodatków i przede wszystkim są niesmaczne. Warto jest, poświęcić chwilę i przygotować bułki samodzielnie – to naprawdę proste! Przygotowane w ten sposób bułki będą świeże przez co najmniej 2–3 dni, pozbawione chemii i pyszne!

 Podane składniki przewidziane są na 2 dosyć duże burgery. W zależności od Twoich z poniższych składników możesz przygotować 2 duże lub 3 średnie burgery.

Bułki do burgerów (składniki na 2 burgery):

Składniki na 2 duże bułki:

Mąka pszenna 250g,
Mleko 2% ¾ x szklanka,
Woda ¾ x szklanka,
Cukier 1 x łyżeczka,
Suche drożdże 4g,
Roztopione masło 1 x łyżka,
Sól 1 x łyżeczka,
Małe jajko 1 x sztuka,
Ziarna sezamu 1 x łyżka.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni roztopić masło.
2. Do misy blendera wrzucić: mąkę, mleko, masło, drożdże, sól, cukier, wodę i wymieszać.
3. Ciasto wyrabiać około 5 minut.
4. Ciasto przełożyć do suchej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na nim bułki.
6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
7. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 15 minut.

Dodatki do burgera (składniki na 2 burgery):

Mielona wołowina o obniżonej zawartości tłuszczu 250g,
Jajko 1 x sztuka,
Płatki owsiane 1 x łyżka,
Cukier 5g (1 x łyżeczka),
Gruszka ½ x sztuka,
Czerwona cebula ½ x mała sztuka,
Rukola 15g,
Ser z niebieską pleśnią 30g,
Ostra musztarda 1 x łyżka,
Miód ½ x łyżeczka,
Sól morska, świeżo mielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka,
Sok z cytryny 1 x łyżeczka.

Przygotowanie burgera:

1. Do dużej miski przełożyć mięso. Dodać przyprawy, jajko, płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
2. Z otrzymanej masy uformować 2 duże płaskie kotlety jednakowej wielkości.
3. Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor.
4. Na osobną suchą patelnię wysypać cukier i polać sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści dodać plastry gruszki i podsmażyć chwile z obu stron.
5. Bułki przekroić na pół.
6. Musztardę wymieszać z miodem.
7. Bułkę posmarować musztardą z miodem, a następnie ułożyć: mięso, posiekaną cebulę, ser pleśniowy, gruszkę i rukolę, a następnie przykryć drugą częścią bułki.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 dużego burgera:

Energia: 812kcal
Białko: 48,4g
Tłuszcz: 24,8g
Węglowodany: 80,5g