Zalety buraka…Buraki powinny być obecne w diecie każdego z nas, bez względu na płeć i wiek. Warzywa te, są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych w tym: witamin A, C, B, potasu, magnezu, wapnia i kobaltu. Odgrywają także szczególnie istotną rolę w żywieniu kobiet, które planują potomstwo oraz dla tych które pragną zdrowo odżywiać się w czasie ciąży. Zawierają kwas foliowy – kluczowy składnik rozwoju cewy nerwowej dziecka. Warto także podkreślić, znaczenie buraków w zapobieganiu rozwojowi anemii. Warzywa te są świetnym źródłem żelaza – szczególnie cennym dla wegetarian. Betamina – barwnik obecny w buraku stanowi doskonały element wspomagający leczenie chorób wątroby oraz woreczka żółciowego. Kolejnym aspektem potwierdzającym korzyści płynące ze spożywania buraka jest fakt, że warzywo to świetnie oczyszcza organizm i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Inne ważne aspekty prozdrowotne to:
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- przeciwdziałanie rozwojowi miażdżycy,
- hamowanie procesów gnilnych w jelitach.
Nie sposób także pominąć faktu, że buraki są naturalnym afrodyzjakiem (wspomagają produkcję hormonów płciowych), a także działają antydepresyjnie. Tryptofan – aminokwas zawarty w burakach stanowi substrat niezbędny do syntezy neuroprzekaźników, dzięki którym odczuwamy zadowolenie. Ciasto z buraków stanowi doskonały deser dla osób stosujących dietę redukcyjną, a to za sprawą dużej zawartości błonnika pokarmowego oraz dzięki przyspieszeniu metabolizmu. Buraki mogą świetnie wspomagać Twój trening, ponieważ posiadają właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie – wolniej odczuwane jest zmęczenie. Ponadto wspierają również usuwanie kwasu mlekowego z mięśni. Dlatego właśnie ciasto z buraków będzie stanowić doskonałe połączenie deseru z dietetyczną przekąską…
You must belogged in to post a comment.