BURACZANE NALEŚNIKI…

Cudowna bulwa...

wtorek, 12 Styczeń 2016

Cudowne właściwości buraka to odkrycie, które już wkrótce może stać się powszechnym sposobem podnoszenia wydolności wśród sportowców. Zawarte w nim związki zwane nitratami w końcowym efekcie skomplikowanego mechanizmu działania, powodują rozszerzenie światła naczyń tętniczych oraz żylnych. Dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Różowe naleśniki;Naleśniki z burakiem na bazie mleka migdałowego to świetny pomysł na lunch dla każdego. Sprawdzą się w kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz dla wszystkich, którzy cierpią na nietolerancję laktozy (UWAGA: W przypadku wegan i osób nie tolerujących laktozy, nie należy dodawać do farszu twarożku). Polecane naleśniki, to nie tylko zdrowe i dietetyczne danie, ale bardzo efektownie wyglądająca potrawa. Różowe naleśniki to świetny pomysł na to, aby „przemycić” buraki w diecie tych, którzy za nimi nie przepadają – zwłaszcza dzieci.

Mleko migdałowe…Mleko migdałowe które stanowi bazę ciasta do naleśników znajdowało zastosowanie w diecie naszych przodków już od stuleci. Ten substytut mleka krowiego stanowi źródło magnezu, wapnia oraz witaminy E. Mleko migdałowe przez swoje właściwości antyoksydacyjne, wspomaga wygląd skóry, odmładza oraz wzmacnia odporność organizmu. Mleko migdałowe sprawdzi się doskonale w diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczne zawiera zaledwie 17 kcal w 100 ml!

Buraki…Burak oprócz tego, że daje naleśnikowi fantastyczny różowy kolor dostarcza również wiele dobroczynnych dla zdrowia składników. Zalety wynikające ze spożywania buraka to:
• oczyszczanie organizmu i obniżanie ciśnienia tętniczego,
• obniżanie poziom cholesterolu LDL,
• wspomaganie produkcji hormonów płciowych,
• działanie antyoksydacyjne.

Różowe naleśniki doskonale smakują z pastą z chudego twarogu, który dostarczy pełnowartościowego białka i marmolady pomarańczowej. Wspomniana pasta z twarogu świetnie smakuje również ze śliwkami i rukolą.