BULGOGI Z KURCZAKA…

Koreańska porcja białka...

piątek, 9 stycznia 2015

To tradycyjna potrawa z Korei z dużą dawką witaminy B3 i B6, które wpływają na przemiany aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów oraz umożliwiają gromadzenie i uwalnianie zmagazynowanej energii. Biorąc jeszcze pod uwagę ilość białka i prostotę wykonania, jest to posiłek idealny dla osób aktywnych...

Tradycyjne bulgogi pochodzą z czasów starożytnego królestwa Goguryeo i podawane było wysoko urodzonym, ważnym osobistościom. Dziś jest je dużo łatwiej przygotować. Możesz zamarynować kurczaka rano przed pracą, by po powrocie do domu wrzucić go na patelnię, a w garnku obok ugotować porcję węglowodanów.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa z kurczaka (opcjonalnie indyka)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ kiwi
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. sezamowego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka mirin (słodkie sake – opcjonalnie)
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • kapary
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj marynatę: cukier, czosnek, kiwi, ¼ cebuli, olej sezamowy i sos sojowy zmiksuj w blenderze, robocie kuchennym na gładką masę.
  • Pokrój w cienkie paseczki cebulę, marchewkę i obrane mięso.
  • Umieść je w woreczku strunowym, zalej marynatą, zamknij i pozostaw na minim 30 minut w lodówce (opcjonalnie możesz zamarynować wszystko w misce i przykryć folią spożywczą).
  • Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wrzuć zawartość worka i duś warzywa z kurczakiem, aż lekko się skarmelizują. Pamiętaj o dolewaniu marynaty w czasie duszenia – nie wolno doprowadzić do całkowitego odparowania sosu.
  • Przed podaniem możesz posypać siekaną pietruszką i dodać cytrynę.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 188,5 kcal
Białka: 27,7 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 10,6 g