Tradycyjne bulgogi pochodzą z czasów starożytnego królestwa Goguryeo i podawane było wysoko urodzonym, ważnym osobistościom. Dziś jest je dużo łatwiej przygotować. Możesz zamarynować kurczaka rano przed pracą, by po powrocie do domu wrzucić go na patelnię, a w garnku obok ugotować porcję węglowodanów.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mięsa z kurczaka (opcjonalnie indyka)
- 2 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- ½ kiwi
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego np. sezamowego
- 1 marchew
- 1 łyżka mirin (słodkie sake – opcjonalnie)
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
- kapary
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę: cukier, czosnek, kiwi, ¼ cebuli, olej sezamowy i sos sojowy zmiksuj w blenderze, robocie kuchennym na gładką masę.
- Pokrój w cienkie paseczki cebulę, marchewkę i obrane mięso.
- Umieść je w woreczku strunowym, zalej marynatą, zamknij i pozostaw na minim 30 minut w lodówce (opcjonalnie możesz zamarynować wszystko w misce i przykryć folią spożywczą).
- Rozgrzej patelnię na małym ogniu, wrzuć zawartość worka i duś warzywa z kurczakiem, aż lekko się skarmelizują. Pamiętaj o dolewaniu marynaty w czasie duszenia – nie wolno doprowadzić do całkowitego odparowania sosu.
- Przed podaniem możesz posypać siekaną pietruszką i dodać cytrynę.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 188,5 kcal
Białka: 27,7 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 10,6 g
You must belogged in to post a comment.