BRUKSELKI W ROLI GŁÓWNEJ…

BRUKSELKI W ROLI GŁÓWNEJ…

BRUKSELKI W ROLI GŁÓWNEJ… 300 450 FitNow - treningi personalne


Składniki na 4 porcje:

  • 500 g brukselek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki (opcjonalnie ½ małej cebuli i 2 ząbki czosnku)
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pokrój każdą brukselkę na połówki lub ćwiartki, najpierw na pół od podstawy głąba ku górze i potem jeszcze raz na pół.
  • Posiekaj drobno szalotki (lub cebulę i czosnek).
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij szalotkę przez ok. 2 minut.
  • Dodaj na patelnię brukselki, sól i 3 łyżki wody, przemieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 5 minut.
  • Wymieszaj dokładnie w małej misce musztardę, cukier i pozostałą wodę.
  • Wlej musztardową mieszankę do brukselek, wymieszaj i gotuj pod przykryciem 3 minuty na małym ogniu.
  • Zdejmij patelnię z palnika lub podduś odkryte brukselki przez kilka minut, jeśli preferujesz intensywniejszy smak.
  • Podawaj na ciepło z dodatkiem pieprzu, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 112 kcal
Białka: 5,6 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 18,9 g

Uwagi: Dodaj szpinak i smażoną szynkę parmenską do swojej brukselki, a uzyskasz pyszną sałatkę dla niespodziewanych gości…