Już możesz przestać skakać z radości i zabrać się do roboty!
Skłaniki:
- ¼ szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki utartej marchewki [80g]
- 2,5 łyżki ksylitolu (opcjonalnie brązowego cukru)
- 2 łyżki mleka
- Odrobina ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj suche składniki (z wyjątkiem marchewki).
- Marchewkę, mleko i ekstrakt z wanili dokładnie wymieszaj (możesz użyć blendera).
- Połącz wszystkie składniki.
- Umieść masę w papilotkach w formach na muffiny, natłuszczonych filiżankach lub kubeczkach.
- Piecz 15 minut w piekaniku w 180 stopniach C
- Ostudź, samcznego!
Wartści odżywcze:(w zależności od rozmiaru foremek wychodzi 1-2 porcje)
Wartośc kaloryczna: 243kcal
Białka: 7,7g
Tłuszcze: 3,4g
Węglowodany: 61,2
Uwagi:
Muffinki możesz przekroić w poprzek i przełożyć jogurtem greckim, masłem orzechowym lub czymkolwiek chcesz!
You must belogged in to post a comment.