BŁYSKAWICZNA MARCHEWKOWA MUFFINKA…

Kto lubi ciasto marchewkowe niech podniesie rękę!

wtorek, 20 Grudzień 2016

Marchewkowe muffinki to niewiarygodnie łatwe danie, które możesz upiec w 15 minut. Dodatkowo połowa porcji spełnia zalecane dzienne zapotrzebowanie na witaminę A! Przepis możesz urozmaicić dodając orzechów włoskich, migdałów i czego tylko zapragniesz.

Już możesz przestać skakać z radości i zabrać się do roboty!

Skłaniki:

  • ¼ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki utartej marchewki [80g]
  • 2,5 łyżki ksylitolu (opcjonalnie brązowego cukru)
  • 2 łyżki mleka
  • Odrobina ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  • W małej misce wymieszaj suche składniki (z wyjątkiem marchewki).
  • Marchewkę, mleko i ekstrakt z wanili dokładnie wymieszaj (możesz użyć blendera).
  • Połącz wszystkie składniki.
  • Umieść masę w papilotkach w formach na muffiny, natłuszczonych filiżankach lub kubeczkach.
  • Piecz 15 minut w piekaniku w 180 stopniach C
  • Ostudź, samcznego!

Wartści odżywcze:(w zależności od rozmiaru foremek wychodzi 1-2 porcje)
Wartośc kaloryczna:
243kcal
Białka: 7,7g
Tłuszcze:
3,4g
Węglowodany: 61,2

Uwagi:
Muffinki możesz przekroić w poprzek i przełożyć jogurtem greckim, masłem orzechowym lub czymkolwiek chcesz!