Krążą mity, że mrożone owoce mają mniejszą wartość odżywczą, zawierają mniej witamin i składników mineralnych. Głównie dlatego sięgamy po owocowe mrożonki kilka razy rzadziej w porównaniu do pozostałej części Europy. W rzeczywistości mrożone owoce mają o 15-20% mniej witaminy C niż dopiero zerwane, ale podobną ilość witamin traci się w sezonie podczas sortowania, transportu i dostawy świeżych owoców do sklepu. Więc jeśli nie macie koło domu swojego sadu, często lepszym rozwiązaniem jest kupienie polskiej mrożonki, niż importowanych owoców np. z Chin. Drobne owoce jagodowe jak truskawki, maliny i jagody to przede wszystkim dawka przeciwutleniaczy. Ich kolorowe skórki to źródło barwników o właściwościach antyoksydacyjnych.
Truskawki… Truskawki zawierają bromelinę – mieszaninę enzymów ułatwiającą spalanie tłuszczów i trawienie białek. Bromelina przyspiesza gojenie się ran i szybsze leczenie urazów sportowych, działa przeciwzaplanie, dlatego idealnie zregeneruje ciało po intensywnym treningu.
Jeżyny… Jeżyny poza oczywistą dawką witamin i minerałów dostarczają błonnika rozpuszczalnego w wodzie – pektyn. Po zjedzeniu tych owoców pektyny pochłaniają wodę w naszym układzie pokarmowym, pęcznieją i dają uczucie sytości, dzięki czemu nie kusi nas, by zjeść coś więcej. To idealne owoce dla osób odchudzających się!
Maliny… Maliny od wieków są uważane za domowe lekarstwo na przeziębienie. Wszystko dzięki zawartości kwasów organicznych takich jak cytrynowy, jabłkowy i salicylowy. Ten ostatni to składnik wielu popularnych leków przeciwgorączkowych i przeciwzapalny. Maliny pobudzają czynność gruczołów potowych, zwiększają wydzielanie potu, a pot parując obniża temperaturę ciała łagodzą gorączkę. Dlatego warto sięgać po maliny w okresie sezonowych przeziębień.
Poza tym, kto nie lubi zjeść ciepłej muffinki podczas jesiennego popołudnia?
Składniki na muffinek:
Suche:
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych lub jaglanych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki siemienia lnianego
Mokre:
- 2 jajka
- 1 białko jaja kurzego
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki naturalnego soku jabłkowego bez cukru
- 4 łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ szklanki miodu
- Ekstrakt z wanilii
Dodatki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 szklanki mieszanki mrożonych owoców, np. truskawki, maliny, jeżyny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formy do muffinek, wyłóż je papilotkami.
- Zmiksuj za pomocą blendera lub robota kuchennego płatki owsiane i orzechy włoskie na w miarę gładką mączkę.
- Wymieszaj w dużej misce zmiksowane płatki, orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i siemię lniane.
- Ubij w mniejszej misce jajka z białkiem.
- Wymieszaj jogurt i sok jabłkowy z jajkami.
- W małym rondelku podgrzej na małym ogniu olej kokosowy, cynamon, ekstrakt z wanilii i miód do uzyskania jednolitego syropu.
- Lekko przestudzoną miksturę z miodu dodaj do jaj i dobrze wymieszaj.
- Zmiażdż banany ma gładką masę.
- Połącz suche składniki z mokrymi składnikami i wmieszaj banany i mrożone owoce.
- Nałóż porcje ciasta do papilotek (ok. ¾ objętości).
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką, czy muffinki są gotowe.
- Wyciągnij i przestudź muffinki na kratce przez ok. 10 minut, smacznego!
Wartości odżywcze 1 muffinki:Wartość kaloryczna: 189 kcal
Białka: 5 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 26,3 g
You must belogged in to post a comment.