BEZA NA LEPSZY HUMOR…

Czekoladowo-cynamonowe bezy...

poniedziałek, 10 października 2016

Pogoda nas nie rozpieszcza i nie trudno o jesienną chandrę. Jednak mamy na to sposób- czekoladowo-cynamonowe bezy, idealne do popołudniowej kawy! Bezy to słodycze, na które możesz sobie czasem pozwolić, nawet, jeśli dbasz o linię. Przede wszystkim, przygotowując je samodzielnie, masz pewność, że wykorzystałeś dobrej jakości składniki i nie zawierają niepotrzebnych dodatków i konserwantów.

Do masy bezowej dodaliśmy cynamon – przyprawę o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Okazuje się, że cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa, która wzbogaca smak wielu dań, ale przede wszystkim cenny składnik diety. Cynamon do swojego codziennego menu powinny wprowadzić przede wszystkim osoby aktywne fizycznie, redukujące masę ciała oraz budujące muskulaturę. Cynamon wykazuję działanie poprawiające wrażliwość insulinową prze co może wspomagać obniżanie poziomu cukru we krwi, oraz pozytywnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej. Ponadto cynamon w codziennej diecie, może stanowić element profilaktyki chorób takich jak cukrzyca i otyłość. Przyprawa ta, wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i przyspiesza powrót do zdrowia po grypie i przeziębieniu.

Składniki na 2 porcje:

  • Białko jaj 2 x sztuka,
  • Cukier puder 60g,
  • Kakao w proszku 3 x łyżeczka,
  • Cynamon ½ x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Na końcu wsypać kakao i cynamon.
3. Piekarnik rozgrzać do 130 stopni C.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Na blaszce układać po 1 łyżeczce piany (jeśli posiadasz narzędzie kuchenne do bez, użyj go).
6. Piec przez 30 minut.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 189,5kcal,
Białko: 8,9g,
Tłuszcz: 1,8g,
Węglowodany: 32,8g,