BENEDYKTYŃSKA NIEDZIELA…

BENEDYKTYŃSKA NIEDZIELA…

BENEDYKTYŃSKA NIEDZIELA… 300 460 FitNow - treningi personalne

Rukola, czyli przedwojenna rukiew…Rukola od kilku lat robi furorę w naszych kuchniach, ale już przed wojną była popularna na polskich stołach. Niepozorna zielenina o orzechowo-gorzkim smaku zawiera w sobie cenne witaminy A, B, C i K – ułatwiające pracę całego organizmu. Jest dobrym źródłem cynku, który wspomaga układ immunologiczny, wygląd skóry, włosów i paznokci, a u mężczyzn dba o prawidłową produkcję testosteronu. Już w czasach antycznych doceniono ją jako skuteczny afrodyzjak poprawiający męską sprawność i płodność.

Składniki na 2 kanapki:

  • Jajko 2 x sztuka,
  • Dowolne pieczywo pełnoziarniste 2 x kromka (ok. 70g),
  • Groszek zielony świeży lub mrożony 30g,
  • Ser feta 20g,
  • Ulubiona mieszanka sałat z rukolą 50g,
  • Oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka),
  • Sól i pieprz,
  • Orzeszki pinii 15g,

Sposób przygotowania:1. W szerokim garnku zagotuj wodę.
2. Woda powinna mieć nie mniej niż 5 centymetrów głębokości.
3. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, tak by tylko pyrkała.
4. Do wody wlej 2 łyżki octu na każdy litr wody.
5. Zamieszaj i poczekaj, aż z dna garnka zaczną się odrywać małe bąbelki.
6. Każde jajko wybij osobno do małej miseczki.
7. Delikatnie wlej jajka do gorącej wody, jedno po drugim i gotuj przez 4 minuty, a następnie delikatnie wyciągnij.
8. Pamiętaj – woda nie powinna się mocno gotować.
9. Pieczywo stostuj i połóż na nim jajka.
10. Dodaj groszek, pokruszoną fetę i mieszankę sałat.
11. Kanapki posyp prażonymi orzeszkami pinii.
12. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 kanapce:
Energia: 376kcal,
Białko: 12,2g,
Tłuszcz: 16,2g,
Węglowodany: 20,1g,