Taka przekąska stanowi skoncentrowane źródło energii, a dodatkowo dostarcza wielu cennych składników takich jak: magnez, żelazo, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Do wykonania jednaj z posypek wykorzystaliśmy jagody goi, które posiadają wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Są również źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Mrożone banany to wprost idealny deser, na który możesz sobie pozwolić zwłaszcza, jeżeli intensywnie trenujesz. Poza uzupełnieniem energii, węglowodanów magnezu i wielu innych składników to przede wszystkim pyszne danie, które sprawi Tobie i bliskiej Ci osobie wiele radości…
Składniki na 3 porcje:
- Banan 3 x sztuka,
- Gorzka czekolada 1 x tabliczka (100g),
- Olej kokosowy 1 x łyżka,
- Jagody goi 20g,
- Orzechy nerkowca 20g,
Sposób przygotowania:1. Banany obrać i zamrozić.
2. Do rondelka włożyć połowę tabliczki czekolady i olej kokosowy, a następnie podgrzewać na małym ogniu tak, aby czekolada się rozpuściła (tę czynność należy wykonywać stopniowo, aby czekolada się nie przypaliła).
3. Pozostałą część czekolady i orzechy nerkowca zetrzeć na tarce.
4. Przygotować 2 miseczki.
5. W jednej z nich wymieszać posiekaną czekoladę i orzechy, a w drugiej posiekane jagody goi.
6. Zamarznięte banany zanurzyć w roztopionej czekoladzie i posypać posiekaną czekoladą i orzechami lub jagodami goi.
7. Banany w posypce włożyć jeszcze raz do zamrażalnika na około 15 minut, aby czekolada zastygła.
8. Banany spożywać na zimno.
9. SMACZNEGO!
10. Jako posypkę do bananów świetnie pasują również: płatki migdałów lub wiórki kokosowe.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 370,6kcal,
Białko: 6,1g,
Tłuszcz: 18,7g,
Węglowodany: 46,9g,
You must belogged in to post a comment.