BANANOWO- OWSIANE MUFFINKI

wtorek, 9 Maj 2017

 Unikasz słodyczy, dbasz o zdrową dietę i ostro trenujesz? – bardzo dobrze! Zasłużyłeś na odrobine przyjemności. Muffinki owsiane są wartościowym deserem, na który możesz sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

 Owies
Płatki owsiane kojarzą Ci się pewnie głównie ze śniadaniami. I bardzo dobrze, ponieważ owies i produkty na bazie owsa to bardzo cenny element diety. Na bazie mąki z owsa można przygotować wiele smacznych i zdrowych słodkości i wypieków. Mąka owsiana, to dobre źródło błonnika w tym głównie beta glukanu. Związek ten nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, jednak wykazuje wyjątkowe działanie prozdrowotne, zwłaszcza w aspekcie chorób takich jak miażdżyca czy hipercholesterolemia. Spożywanie produktów bogatych w beta glukany spowalnia opróżnianie żołądka, a i przechodzenie pokarmu przez układ trawienny. Dzięki temu węglowodany wchłaniają się wolniej nie powodując gwałtownych wzrostów stężenia glukozy we krwi po posiłku.

Czas przygotowania: 35 minut.

Składniki na 12 muffinek:

Masło 4 x łyżka,
Sól 3 x łyżeczka,
Cynamon 1 x łyżeczka,
Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
Płatki owsiane górskie 1 x szklanka,
Mąka owsiana 1 x szklanka,
Banany 2 x sztuka,
Cukier brązowy 10 x łyżka,
Miód 8 x łyżka.

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
2. W dużej misce wymieszać: masło, banany, mąkę, cukier i miód.
3. Składniki w misce dokładnie wymieszać przy pomocy blendera.
4. Do masy dodać sól, cynamon i proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
5. Dodać płatki owsiane, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek.
6. Piec przez około 15–20 minut.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 muffince:

Energia: 255,9kcal,
Białko: 6g,
Tłuszcz: 6,5g,
Węglowodany: 56,8g.