Dodatkowo, warto podkreślić, ze nasz deser to nie tylko uczta dla zmysłów, ale i korzyści płynące z wysokiej zawartości białka (ricotta) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (orzechy pistacjowe).
Jeżeli lubisz słodkie śniadania to ricotta z orzechami i miodem również sprawdzi się tutaj bardzo dobrze. Wystarczy że dodasz grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.
Składniki na 4 porcje:
- Ricotta 400g,
- Miód 40g (4 x łyżka),
- Pistacje 40g,
Sposób przygotowania:1. Przygotować małą filiżankę.
2. Wypełnić połowę filiżanki serem ricotta, umiescić w zamrażarce na 30-45 minut, a następnie obróć ją, aby ser wypadł na talerz.
3. Tak samo postępować z pozostałym serem, przygotowując 4 porcje.
4. Ricottę skropić miodem i posypać prażonymi pistacjami.
5. Jeżeli chcesz spożyć ricottę na śniadanie, do naszej propozycji przygotuj również stostowane pieczywo.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 251,2kcal,
Białko: 10g,
Tłuszcz:17,4g,
Węglowodany: 15g,
You must belogged in to post a comment.