BAGIETKA Z FIGAMI…

Ciekawe połączenia smakowe...

sobota, 9 Kwiecień 2016

Figi to owoce które idealnie sprawdzają się jako „zdrowa” przekąska, a także uzupełnienie i wzbogacenie smaku wielu dań. Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smakowe przygotuj bagietkę z camembertem i figami z dodatkiem pikantnej pasty z awokado. Taka kanapka to bardzo dobry pomysł na II śniadanie lub lunch, który z łatwością możesz zabrać ze sobą do pracy. Figi nie tylko wprowadzą słodki posmak, ale przede wszystkim uzupełnią Twój posiłek w cenne składniki takie jak błonnik pokarmowy, potas i związki o działaniu antyoksydacyjnym.

Figi… Figi to owoce powszechnie występujące w Basenie Morza Śródziemnego. Znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na przewód pokarmowy i układ krążenia. Figi są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poza usprawnianiem pracy jelit, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto, owoc ten zawiera sporą ilość potasu, pierwiastka niezbędnego w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym, a także wszystkich trenujących intensywnie. Figi posiadają także właściowści zapobiegające chorobom nowotworowym i przeciwutleniające, „odmładzają” nasz organizm.

Awokado…Awokado mają niską zawartości cukru, a jednocześnie zawierają błonnik, który powoduje, że jesteśmy bardziej syci. Badania wykazują, że dodawanie świeżego awokado do swojej diety powoduje wieksze uczucie sytości w ciągu trzech godzin po posiłku. Awokado wprawdzie jest bogate w tłuszcz, ale są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na pracę serca oraz obniżają pozniom cholesterolu. Ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałami, nowotworami oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia również procesy starzenia, wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi np. chorobą Alzheimera.
Awokado najlepiej spożywać zaraz po obraniu, ponieważ szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec skrop go odrobiną soku z cytryny lub limonki. Z drugiej strony jeżli awokado jest jeszcze twarde, a chcesz je szybko wykorzystać przechowuj je w towarzystwie jabłek i bananów, szybciej dojrzeje.

Oliwa z oliwek…Wszyscy pewnie słyszeli o właściwościach oliwy. Jej skład kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, chorobę wieńcową i nadciśnienie. Właśnie z powodu takiego działania, oliwa i dieta śródziemnomorska przez lata były uważane za najlepsze. W najnowszym rankingu diet na pierwszym miejscu plasuje się dieta DASH, która również zawiera w sobie duże ilości tego roślinnego tłuszczu. A to dlatego, że oliwa z oliwek ma w sobie mnóstwo witamin i innych składników prozdrowotnych.