Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki na około 30 dużych ciasteczek:
szklanka brązowego cukru,
cukier biały ½ x szklanka,
jogurt grecki 1 x szklanka,
miód 5 x łyżka,
miękkie masło (w temperaturze pokojowej) 300g,
ekstrakt waniliowy 1 x łyżeczka,
jajka 3 x sztuka,
mąka pszenne pełnoziarnista 2,5 x filiżanka,
mąka pszenna tortowa 2,5 x filiżanka,
kakao naturalne ½ x szklanka,
sól 1,5 x łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
gorzka czekolada 200g,
sól morska.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
2. W dużej misce wymieszać: jogurt, cukier, miód i masło.
3. Dokładnie wymieszać składniki przy pomocy blendera i dodać wanilię i stopniowo po 1 jajku.
4. Do osobnej dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao i sól.
5. Czekoladę posiekać.
6. Wymieszać składniki z obu misek i dodać kawałki czekolady.
7. Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem.
8. Układać po łyżce ciasta i formować okrągłe ciasteczka (zachować odstępy między ciasteczkami).
9. Ciastka posypać solą morską i piec 15 minut.
10. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 ciastka:
Energia: 280kcal
Białko: 5,2g
Tłuszcz: 11g
węglowodany: 4g
You must belogged in to post a comment.