AZJATYCKI PRZYSMAK

poniedziałek, 20 Luty 2017

 Nie masz pomysłu na „fit” lunch ? Może coś orientalnego? Krewetki z salsą na bazie mango sprawdzą się idealnie! Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

 Kuchnia azjatycka to przede wszystkim przyprawy takie jak kolendra, imbir czy curry. Przyprawy nie tylko wzbogacają danie pod kątem walorów smakowych ale również posiadają właściwości prozdrowotne.
Imbir to przyprawa szczególnie cenna w diecie sportowców, osób aktywnych fizycznie i wszystkich chcących poprawić estetykę sylwetki. Imbir używany w codziennym menu wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej nasilając termogenezę i wydatkowanie energii. Ponadto korzystnie wpływa na proces budowy masy mięśniowej, poprzez zwiększenie wrażliwości insulinowej.

Czas przygotowania: 40 minut.

Składniki na 2 porcje:

Krewetki umyte i oczyszczone 200g,
Sok z limonki 1 x łyżka,
Sos sojowy 1 x łyżka,
Olej rzepakowy 2 x płaska łyżka,
Cukier brązowy 1 x płaska łyżka,
Czosnek 1 x ząbek,
Imbir starty 1 x łyżeczka,
Curry ½ x łyżeczka,
Zielona cebula 1 x sztuka,
Pełnoziarniste tortille lub naleśniki z mąki razowej 4 x placek.

Mango salsa
Mango pokrojone w drobną kostkę 1 x szklanka,
Papryka czerwona pokrojona w kostkę ½ x szklanka,
Świeża posiekana kolendra 1 x łyżka,
Sok z limonki 1 x łyżka,
Szczypta soli morskiej,
Szczypta mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszać krewetki, sok z limonki, sos sojowy, olej, brązowy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i curry.
2. Krewetki marynować około 30 minut w lodówce pod przykrycie.,
3. W międzyczasie przygotować salsę: w dużej misce wymieszać mango, paprykę, kolendrę i sok z limonki.
4. Salsę odstawić na około 20 minut do lodówki aby składniki się połączyły.
5. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zamarynowane krewetki (odsączone z nadmiaru marynaty).
6. Krewetki smażyć po 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną zieloną cebulką.
8. Na talerzu ułożyć podgrzaną tortillę, salsę z mango i krewetki.
9. Danie należy spożywać zaraz po przygotowaniu.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 650kcal,
Białko: 26g,
Tłuszcz: 20,4g,
Węglowodany: 72g.