AWOKADO NA DOBRY POCZĄTEK DNIA…

Rozpocznij dzień od energetycznego śniadania pełnego wartości odżywczych.

czwartek, 22 Marzec 2018

Dzisiejszy przepis dedykowany jest wszystkim, którzy są zwolennikami śniadań nisko-węglowodanowych, zasobnych w białko i tłuszcz: jajka zapiekane w awokado z boczkiem i szczypiorkiem!

Awokado – to niezwykły owoc, który powinien gościć w codziennym jadłospisie każdego z nas. Wysoka wartość energetyczna tego owocu, wynika z obfitej zawartości tłuszczu – jednak bez obaw! Tłuszcz zawarty w awokado wykazuje bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Lipidy zawarte w tym owocu to głównie kwasy tłuszczowe nienasycone regulujące gospodarkę lipidową i działające antyoksydacyjnie. Awokado to również potężna dawka potasu warunkującego utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. O odpowiednią podaż potasu powinny dbać zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne fizycznie, gdyż jego optymalny poziom w organizmie może ograniczać katabolizm tkanki mięśniowej po ciężkim treningu.

Czas przygotowania: 20 minut.

Składniki na 3 porcje:

Awokado 3 x sztuka,
Jajko 6 x sztuka,
Boczek 30g,
Posiekany szczypiorek 3 x łyżka,
Świeżo mielony pieprz,
Ostra papryka w proszku,
Sól morska,

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę i trochę miąższu ze środka.
3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
4. Do każdej z połówek awokado wbić po 1 jajku i posypać przyprawami.
5. Awokado zapiekać przez około 15 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika awokado posypać podsmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 481,3kcal,
Białko:16,3g,
Tłuszcz: 41,3g,
Węglowodany: 17,6g