AROMATYCZNA ZUPA…

AROMATYCZNA ZUPA…

AROMATYCZNA ZUPA… 300 450 admin

Małże, to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin z grupy B. W małżach znaleźć można niezbędny do mineralizacji kości wapń, korzystnie wpływający na pracę układu nerwowego magnez i cynk, odgrywający szczególne znaczenie we wspomaganiu układu immunologicznego. Małże powinny być często spożywane przez osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, z uwagi na wysoką zawartość jodu i selenu. Warto również wspomnieć, że małże to dobre źródło pełnowartościowego białka i kwasów Omega 3, wpływających na zdrowie naszego układu krążenia.
Koniecznie wypróbuj nasz przepis i pozwól przenieść się na chwilę nad piaszczyste nadmorskie wybrzeże!

Składniki na 3 porcje:
Składniki potrzebne do przygotowania małży:

  • Małże w skorupkach 1 kg,
  • Oliwa z oliwek 30g,
  • Cebula (drobno posiekana) 1 x sztuka,
  • Czosnek (drobno posiekany) 2 x ząbek,
  • Białe wino 200ml,
  • 2 szczypty szafranu,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,

Składniki potrzebne do przygotowania zupy:

  • Oliwa z oliwek 20g,
  • Pomidory malinowe bez skóry, drobno posiekane 1kg,
  • Posiekany ząbek czosnku 1 x sztuka,
  • Wywar który pozostał z gotowania małż 400ml,
  • Sól morska,
  • Pieprz,
  • Posiekana natka pietruszki 1 x łyżka,

Dodatkowo; 
Pieczywo pełnoziarniste 3 x kromka,

Sposób przygotowania: 1. Małżę wyszorować pod bieżącą wodą i odciąć tzw. „wąsy”.
2. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę, a następnie podsmażać chwilę.
3. Dodać wino i przyprawy (szafran, sól, pieprz) i doprowadzić do wrzenia.
4. Otrzymany wywar gotować na małym ogniu i wrzucić małże.
5. Gotować przez około 5 minut.
6. Małże wyjąć z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej.
7. Wszystkie sztuki które się nie otworzyły wyrzucić, a pozostały wywar (razem z cebulą i czosnkiem) odłożyć na bok.
8. Małże obrać ze skorupek.
Przygotowanie kremu pomidorowego:
1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, pieprz, sól i pomidory, a następnie dusić przez około 10 minut.
2. Dodać bulion z małż i gotować przez około 7 minut.
3. Zupę doprawić i zblendować na gładki krem.
4. Dodać małże i przelać do miseczek.
5. Udekorować posiekaną natką pietruszki i spożywać z grzanka pieczywa.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 433kcal,
Białko: 21,1g,
Tłuszcz: 20,9g,
Węglowodany: 30,2g,