AROMATYCZNA ZUPA TAJSKA Z KOKOSOWĄ NUTĄ

sobota, 18 Marzec 2017

 Przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na poważną próbę. W tym okresie nie trudno o przeziębienie czy grypę. Jednak mamy na to swoje sposoby. Jednym z nich jest rozgrzewająca zupa tajska z imbirem i pastą curry.

 Imbir to nie tylko aromatyczna przyprawa ale przede wszystkim źródło substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Ponadto imbir korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Ta niezwykła przyprawa poprawia wrażliwość na insulinę. Właściwość ta jest szczególnie doceniana przez osoby pragnące zbudować masę mięśniową.
Polecana zupa tajska to pełnowartościowy i sycący posiłek. Doskonale sprawdzi się w roli rozgrzewającego lunchu lub kolacji.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na 4 porcję:

Mleko kokosowe 400ml,
Pasta curry 1 x łyżka,
Świeża kolendra 1 x pęczek,
Umyte mięso z piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki 400g,
Bulion drobiowy lub rosół 3 x szklanka,
Marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 x sztuka,
Sos rybny 1 x płaska łyżka,
Sok z 1 limonki,
Starty imbir 2 x łyżka,
Kiełki 20g,
Makaron ryżowy 180g,
Posiekana zielona cebula 2 x łyżka,
Sól morska, świeżo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

1. Do garnka przelać mleko kokosowe i umieścić go na średnim ogniu.
2. Do mleka kokosowego dodać pastę curry i podgrzewać co jakiś czas mieszając.
3. Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka (doprawionego solą, pieprzem i curry) z zieloną cebulką.
4. Gdy mięso się zarumieni, dodać je do garnka z mlekiem kokosowym.
5. Do składników w garnku dodać również bulion i marchewkę.
6. Dodać również: sok z limonki, sos rybny.
7. Następnie dodać starty imbir, pieprz, sól i poszatkowaną umytą kolendrę.
8. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
9. Do zupy dodać makaron ryżowy i gotować jeszcze przez 5 minut.
10. Zupę spróbować i doprawić jeszcze, osiągając ulubiony poziom ostrości.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 425kcal
Białko: 31,5g
Tłuszcz: 21,5g
Węglowodany: 27,5g