AROMATYCZNA ZAPIEKANKA…

Zapiekanka warzywna z jajkiem i świeżą szałwią...

czwartek, 10 listopada 2016

Świeże zioła dodane do z pozoru standardowych dań potrafią całkowicie odmienić smak potrawy i nadać jej niepowtarzalnego aromatu. Tak właśnie stało się w przypadku naszego dzisiejszego przepisu. Zapiekanka z warzywami i jajkiem z dodatkiem kopru i świeżej szałwii jest niezwykle lekką i smaczną propozycją potrawy, która świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch jak i na kolację.

Szałwia, to roślina która ma szerokie zastosowanie, nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kuchni. Jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która wzbogaci i nada wyjątkowego aromatu nawet najbardziej „nudnym” potrawom. W liściach
Szałwii obecne są olejki eteryczne które wykazują działanie odkażające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Są to bardzo cenne właściwości zwłaszcza jesienią, gdy na zewnątrz pogoda nie rozpieszcza a my narażeni jesteśmy na przeziębienie i infekcję.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki pokrojone w kostkę 2 x szklanka,
  • Koper pokrojony w kostkę 1 x szklanka,
  • Marchewka pokrojona w kostkę 1 x szklanka,
  • Seler pokrojony w kostkę 1 x szklanka,
  • Groszek świeży lub mrożony 1 x szklanka,
  • Cebula pokrojona w kostkę 1 x szklanka,
  • Oliwa z oliwek 30g,
  • Gałązka świeżego tymianku,
  • Szałwia świeża posiekana 1 x łyżka,
  • Musztarda Dijon 1 x łyżka,
  • Bulion z kurczaka 3 x szklanka,
  • Mąka 40g,
  • Jajka 4 x sztuka,
  • Sól morska,
  • Świeżo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. W dużym garnku zagotować wodę.
3. Wrzucić kawałki ziemniaków i gotować przez 5 minut, a następnie odcedzić.
4. Do średniego garnka wlać oliwę z oliwek i podgrzewać.
5. Dodać seler, marchew i koper i dusić aż warzywa zmiękną.
6. Do warzyw dodać mąkę i mieszać do połączenia.
7. Dodać sól, pieprz, świeże zioła i bulion cały czas mieszając.
8. Gdy zawartość garna zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić na bok.
9. W okrągłym naczyniu wysmarowanym oliwą ułożyć ziemniaki i groszek, a także przygotowaną mieszankę z warzyw.
10. Wierzch zapiekanki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami.
11. Piec przez około 20-30 minut.
12. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 333,5 kcal,
Białko: 12,7G
Tłuszcz: 13,3g,
Węglowodany: 51,6g,

UWAGA; można również użyć francuskie ciasto na spód, zmieni się jednak warość kaloryczna…