AROMATYCZNA PITA Z CIECIERZYCĄ

wtorek, 16 Październik 2018

Nie masz pomysłu na „fit” drugie śniadanie lub lunch do pracy? To mamy nadzieję, że rozwiązaliśmy Twój problem. Dzisiaj pita z pieczoną ciecierzycą, falafelem, hummusem i warzywami – zawiń ją w folię spożywczą i zabierz ze sobą!

Jeżeli przygotujesz pieczony falafel w większej ilości możesz wykorzystać go, jako dodatek do sałatki – pomysł na lunch na kolejny dzień!
Ciecierzyca to dobre źródło białka w diecie osób, które nie spożywają mięsa ryb i nabiału. W diecie wegańskiej powinna stanowić główny składnik jadłospisu. Ciecierzyca dostarcza wielu cennych aminokwasów, a połączona w jednym posiłku z produktem zbożowym stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Ciecierzyca to również bogate źródło błonnika pokarmowego. Częste spożywanie ciecierzycy usprawnia pracę przewodu pokarmowego i chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Ciecierzycę poleca się zwłaszcza osobom z nieprawidłowym poziomem cukru i cholesterolu we krwi.
Dodatki warzywne możesz wybierać według własnych upodobań. Polecamy pomidory, oliwki i zieloną sałatę.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 6 porcji:

Pomidory dojrzałe 3 x sztuka,
Oliwki 8 x sztuka,
Pita 6 x sztuka,
Sałata zielona 40g.

Pieczona ciecierzyca:
Ciecierzyca z puszki 1 x puszka,
Olej kokosowy 1 x łyżka,
Chili w proszku ½ x łyżeczka.

Falafel:
Ciecierzyca z puszki 1 x puszka,
Kolendra 1 x pęczek,
Pietruszka 1 x pęczek,
Cebula ½ x sztuka,
Czosnek 2 x ząbek,
Chili w proszku 1 x łyżeczka,
Mąka 3 x łyżka.

Hummus:
Ciecierzyca konserwowa lub ugotowana 150g,
Czosnek 1 x ząbek,
Pasta tahini 40g,
Chili w proszku ½ x łyżeczka,
Sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Pomidory pokroić na kawałki, a oliwki na połówki.
2. Sałatę umyć i poszarpać na kawałki.
3. Piekarnik rozgrzać do 230°C.
4. Wszystkie wymienione składniki na falafel wymieszać ze sobą i zmiksować na gładkie ciasto.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
6. Ciasto z ciecierzycy wyłożyć na blachę i uformować małe kulki.
7. Piec przez około 30 minut.
8. Pieczona ciecierzyca: ciecierzycę wymieszać z olejem kokosowym, chili, wyłożyć na blachę i piec przez około 30 minut.
9. Przygotować hummus. Wszystkie wymienione składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką pastę.
10. Pitę przekroić i wypełnić: hummusem i pozostałymi składnikami.
11. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 366kcal,
Białko: 12,2g
Tłuszcz: 9,6g,
Węglowodany: 57,8g.