AROMATYCZNA OWSIANKA…

AROMATYCZNA OWSIANKA…

AROMATYCZNA OWSIANKA… 300 450 FitNow - treningi personalne

Imbir to niezwykła przyprawa, która wciąż stanowi przedmiot wielu badań naukowych. Jak wiadomo obecne w imbirze bioaktywne substancje wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Imbir wspomaga również trawienie, poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych i żółci. Sprawia, że pokarm krócej zalega w żołądku, przez co nie dokucza nam uczucie dyskomfortu i ciężkości po posiłku. Istotną zaletą jest również jego korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Imbir wzmaga termogenezę, czyli wydatek energetyczny związany z przyjęciem pokarmu. Dzięki temu, spalamy więcej kalorii i robi nam się ciepło, co jest bardzo korzystne zwłaszcza w chłodne jesienne poranki. Imbir powinien być obecny w diecie mężczyzn, którym zależy na budowie masy mięśniowej i estetyce sylwetki, ze względu na jego korzystny wpływ na wydzielanie testosteronu – hormonu odpowiedzialnego za budowę masy mięśniowej.
Zamień swoją letnią owsiankę na wersję jesienną, która doda Ci energii na cały aktywny dzień!

Składniki na 3 porcje:

  • Płatki owsiane 150g,
  • Wiórki/płatki kokosowe 40g,
  • Mleko migdałowe ½ x szklanka,
  • Jogurt naturalny ½ x szklanka,
  • 1 jabłko obrane i starte,
  • Cynamon 1 x łyżeczka,
  • Syrop klonowy 1 x łyżeczka,
  • Gruszki 3 x sztuka,
  • 4 szklanki wody,
  • Imbir (kawałek ok 3 cm),
  • Miód 1 x łyżka,
  • Cukier 2 x łyżka,
  • Posiekane orzechy np. pistacje 3 x łyżka,
  • Nasiona sezamu i słonecznika 10g.,
  • Czerwona pomarańcza (lub mandarynka) 1 x sztuka,

Sposób przygotowania:1. W dużej misce wymieszać: płatki owsiane, kokos, mleko, jogurt, cynamon i starte jabłko.
2. Dodać syrop klonowy i wymieszać (tę czynność najlepiej jest wykonać wieczorem dnia poprzedniego, a płatki przechowywać w lodówce pod przykryciem).
3. W małym garnku połączyć: wodę, imbir, cukier, cynamon i miód.
4. Wodę z dodatkami doprowadzić do wrzenia, zanurzyć obrane gruszki i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Po tym czasie gruszki wyjąć z wody i odstawić.
6. Czerwoną pomarańczę obrać ze skórki i pokroić na małe cząstki.
7. Przygotowaną wcześniej owsiankę wymieszać z posiekanymi orzechami i nasionami.
8. Masę ze zbóż przełożyć do misek i ułożyć na niej kawałki pomarańczy oraz na środku położyć gotowaną gruszkę.
9. SMACZNEGO!

Wskazówka:
Jeśli planujesz spożyć owsiankę przed lub po treningu, dodaj do niej 1 miarkę odżywki białkowej o dowolnym ulubionym smaku.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 556kcal,
Białko: 11,5g,
Tłuszcz: 18,9g,
Węglowodany: 89,5g,