Jak wyglądają?
Jalapeno mają ciemnozielony kolor, wąski kształt i są długości połowy ołówka. Zazwyczaj można je kupić z małym, zakrzywionym ogonkiem. Gdy papryczki jalapeno dojrzewają, zmieniają kolor na żółty, pomarańczowy lub jasnoczerwony.
Jak smakują? Mimo, że mają teksturę słodkiej papryki – gruba ściana i chrupkość – są zdecydowanie ostrzejsze! Surowe jalapeno są całkiem ostre, ale ich ostrość łagodnieje wraz z długością gotowania (dzięki czemu świetnym pomysłem jest dodanie odrobiny ciepła z tych papryczek do upieczonych potraw jak chleb kukurydziany). Ostrzejsza część jalapeno znajduje się wewnątrz papryki – są to pestki i białe błonki. Jeśli chcesz żeby papryczki były ostrzejsze, zostaw błonki i pestki podczas siekania. Jeśli chcesz, żeby miały łagodniejszy smak, usuń te części przed krojeniem.
Dlaczego są dla nas takie dobre? Związek chemiczny zwany kapsaicyną jest odpowiedzialny za ostry smak papryki, ale dodaje jej również ważnych wartości odżywczych. Kapsaicyna jest substancją o silnym działaniu przeciwzapalnym i wspomaga zdrowe krążenie krwi. Dodatkowo, niektóre badania pokazały, że kapsaicyna może być pomocna w leczeniu chorób nowotworowych – wygląda na to, że kapsaicyna dezaktywuje białko, które wspomaga rozrost nowotworów. Pokazano również, że kapsaicyna wspomaga utratę wagi – badania ujawniły, że ludzie, którzy stosują dietę bogatą w ostrą paprykę zużywają więcej energii niż osoby, które nie jedzą papryki tego rodzaju, co oznacza, że spalają oni więcej kalorii podczas wykonywania wszystkich czynności.
Kiedy i gdzie można je kupić? Jalapeno (i wiele innych odmian ostrej papryki) dostępne są przez cały rok w sklepach spożywczych, ale polecamy wyhodowanie własnych okazów. Popularny mit jest taki, że ostre papryczki rosną tylko w gorącym klimacie, co wcale nie jest prawdą. Papryki rosną w tych samych rejonach, w których hoduje się inne popularne letnie uprawy jak pomidory czy ogórki – a ponieważ papryka nie jest dużą rośliną, świetnie nadaje się do uprawy w doniczkach na patio lub balkonie.
Jak przyrządzić jalapenos? Możesz stosować surowe i ugotowane jalapenos – ale pamiętaj, na surowo są ostrzejsze! Zalecamy również zakładanie kuchennych rękawiczek przed krojeniem papryczek. Jeśli kiedykolwiek potarłeś oczy po krojeniu jalapeno, doskonale wiesz, że sok z papryki może pozostawać na twoich dłoniach godzinami (nawet po ich umyciu).
Poniżej przepisy, które polecamy…
Jalapenos z serkiem;
– 8 papryczek jalapenos, ( fanów jeszcze ostrzejszej kuchni namawiam na habanero)
– farsz: serek do smarowania naturalny 2/3, ser kozi 1/3
– 1 szklanka oliwy,
– sól, pieprz,
– kilka listków tymianku i pietruszki,
– ząbek czosnku,
Odcinamy górę od papryczek i wyciągamy nasiona, delikatnie aby nie uszkodzić papryczek.
Nadziewamy serkiem i układamy w miseczce lub słoiczku. Dodajemy zioła i czosnek, zalewamy oliwą wymieszamą z solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na jeden dzień.
Pasta z jalapeno, miętą i serem Feta;
– 1 opakowanie (270 g) sera Feta
– 1 lub 2 papryczki jalapeño
– 5-6 listków świeżej mięty
– pieprz
– szczypta słodkej papryki
Z papryczki jalapeño wydobywamy pestki, kroimy na bardzo drobne kawałki, i mieszamy dokładnie z serem feta. Na koniec dodajemy posiekane drobno listki mięty, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i szczyptę słodkiej papryki. Solić nie trzeba – Feta jest już słona.
Klasyczne Pico de Gallo;
– 3 grube mięsiste pomidory
– 1 papryczka jalapeno
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1/2 pęczku świeżej kolendry
– sok z 1/2 limonki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Pomidory kroimy w ćwiartki i wykrawamy miąższ. Pomidory, cebulkę i kolendrę kroimy w drobną kostkę. Z papryczki jalapeno usuwamy pestki i bardzo drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, pieprzem i solą.
Hummus z kolendry i jalapeno;
– 1 puszka ciecierzycy (odcedzona)
– pęczek świeżej kolendry
– 1-2 papryczki jalapeno
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– czarny pieprz i sól – do smaku
Wszystkie skadniki mieszamy w robocie kuchennym lub blenderze na jednolita masę.
Jalapeno nadziewane kremowym serkiem;
– 12 papryczek jalapeno
– ¼ szklanki posiekanej cebuli
– ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
– ¾ szklanki kremowego serka białego
– 1 ½ łyżeczki kminku
– sól do smaku
– 60g sera żółtego pokrojonego w paski o długości około 6 cm
Przekrajamy jalapeno wzdłuż, odkrajając górną 1/3 część każdej papryki, usuwamy nasiona. Odkrojone kawałki można przemielić i dodać do farszu – danie będzie pikantniejsze. Miksujemy wszystkie składniki na farsz, z wyjątkiem pasków żółtego sera. Wkładamy farsz do środka jalapeno, a na wierzch każdej papryki kładziemy pasek żółtego sera. Układamy papryczki na wyłożoną folią aluminiową blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 20-30 minut w 175 stopniach lub do czasu, aż ser zacznie „bulgotać” i zrobi się lekko brązowy, a papryki będą już miękkie.
Salsa z mango;
– 1 papryczka jalapeno
– 4 szczypiory(dymka)
– 1 awokado
– 2 mango
– 1 limonka
– 50 g rukoli
Wszystkie składniki drobno kroimy, dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
You must belogged in to post a comment.