TRAN – WIELKI POWRÓT…

Zacznij już dziś i wzmocnij swój organizm

wtorek, 13 Styczeń 2015

Tran od kilku lat powraca do łask przede wszystkim ze względu na swoje wszechstronne i korzystne działanie. Zawarte w nim witaminy A i D oraz duża ilość kwasów omega-3 i omega-6 to skuteczna mieszanka działająca rewelacyjnie na liczne schorzenia i wpływająca pozytywnie na organizm...

Czym jest Tran? Tran to nic innego jak ciekły tłuszcz, otrzymywany z wątroby ryb, przy czym nazwa jest zastrzeżona dla tłuszczu otrzymywanego z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Pamiętajmy, by nie mylić go z olejem z wątroby rekina.

Główne zalety Tranu… Po wojnie podawano dzieciom tran obowiązkowo w przedszkolach i domach jako element profilaktyki, mającej na celu wzbogacenie diety w witaminy A i D. Stosowano go głównie w przypadku awitaminozy. Niedobór witaminy A powodować może tzw. kurzą ślepotę, natomiast niedostateczna ilość witaminy D często bywa przyczyną krzywicy u dzieci.
Wpływ Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) na odporność organizmu oraz ich rola w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych (przede wszystkim chorób układu sercowo-naczyniowego) to współczesna wiedza, którą powinniśmy w pełni wykorzystać.

Kwasy Omega-3… Kwasy omega-3, a przede wszystkim kwas alfa-linolenowy, zapobiega chorobie wieńcowej, obniża poziom trójglicerydów, wpływa na zmniejszenie krzepliwości krwi, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy, a także ma wpływ na zmniejszenie bólu stawów i artretyzm. Badania wykazały, że przyjmowanie tranu, może przyczynić się do obniżenia dawki niesteroidowego leku przeciwzapalnego (tj. ketoprofen, naproksen) nawet o 30 proc. w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

Według badań, tran ze względu na dużą zawartość witaminy A, zwiększa odporność organizmu na infekcje, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega chorobom skóry, chroni spojówkę oka przed rogowaceniam i wysychaniem, a nawet w niektórych przypadkach zabezpiecza przed chorobami nowotworowymi. Zawartość witaminy D w tranie, naturalnie wytwarzanej w organiźmie człowieka pod wpływem promieni słonecznych, ma ogromny wpływ na gospodarkę wapniowo – fosforową organizmu. Umożliwia prawidłowe kształtowanie się kości i zębów w młodości, a w starszym wieku chroni przed osteoporozą i jej negatywnymi skutkami.
Regularne spożywanie tranu wpływa na lepsze samopoczucie psychiczne i może przeciwdziałać depresji. Tranu nie powinny się obawiać osoby, walczące z nadwagą. Jako że zawiera witaminę D oraz NNKT walka będzie łatwiejsza.

Jaki tran najlepiej wybrać? Przez lata tran odstręczał swoim zapachem i smakiem, jednak współcześnie wiele firm oferuje preparaty smakowe. Tran w formie płynnej po otwarciu musi być trzymany w lodówce i spożyty w ciągu 2 miesięcy. Tłuszcz bowiem łatwo ulega utlenianiu i jeśli źle go przechowujemy, może nam zaszkodzić.
Inna dostępna forma tranu to kapsułki. Należy zwracać uwagę na skład, bowiem tran tranowi nierówny. O jego wartości decyduje zawartość kwasów EPA i DHA oraz witamin A i D. Warto się przyjrzeć poszczególnym produktom i porównać skład. Im więcej EPA i DHA, tym rzadsze, a zatem i wygodniejsze dawkowanie.

Jak stosować Tran? Tran najlepiej spożywać w trakcie posiłków, by uniknąć nieprzyjemnego efektu „odbijania się”. Należy dawkować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Tran zawiera witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach. Ich przedawkowanie może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów, a nawet szkodliwych reakcji.
Osoby, które mają problem z krzepliwością krwi czy stosują leki przeciwzakrzepowe nie powinny suplementować się tranem ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, które rozrzedzają krew. Działanie tranu można odczuć dopiero po 3 miesiącach regularnego stosowania.