1.JAJA… KIEDY: Do każdego posiłku.
DLACZEGO: Jajka to idealne źródło białka. Pełne cholesterolu zwykle uważanego za szkodliwy składnik żywności, ale tak naprawdę ma on mnóstwo korzyści, takich jak utrzymywanie poziomu testosteronu i integralności błon komórek mięśniowych. W jednym z badań, osoby badane, które jadły trzy całe jajka dziennie i stosowały siłowy program treningowy, miały dwa razy większe przyrosty masy mięśniowej oraz siły niż osoby, które zjadały jedno jajko dziennie lub wcale. Według wyników tych badań, 640 miligramów dodatkowego cholesterolu z jajek dziennie obniżało ilość cząsteczek złego cholesterolu LDL powiązanego z miażdżycą.
ILOŚĆ: 3 bardzo duże jaja/ Kalorie 255/ Tłuszcze 18g/ Białka 21g/ Węglowodany 1g
2.WOŁOWINA …(NAJLEPIEJ ORGANICZNA) KIEDY: Lunch lub obiad.
DLACZEGO: To mięso jest ważne ze względu na zawartość białek, cholesterolu i tłuszczów nasyconych – wszystkie te składniki pomagają zachować wysoki poziom testosteronu. Wołowina organiczna ma znacznie wyższy poziom sprzężonego kwasu linolowego i kwasów tłuszczowych omega 3 niż wołowina pochodząca z krów hodowanych w sposób konwencjonalny. Zawiera również CLA, zdrowy tłuszcz, który w wielu badaniach klinicznych okazał się pomocny w utracie wagi. Dowiedziono także, iż jednocześnie wspiera on przyrost masy i siły.
ILOŚCI: 0,25kg 90% chudej wołowiny/ Kalorie 392/ Tłuszcze 22g/ Białka 48g/ Węglowodany 0g
3.ŁOSOŚ…(NAJLEPIEJ ATLANTYCKI) KIEDY: Lunch lub obiad.
DLACZEGO: Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 EPA i DHA ( kwas eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy). Według badań, osoby, które spożywały większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3 miały większą siłę mięśniową, niż osoby, które spożywały mniejsze ilości tych kwasów.
Kwasy omega 3 zwiększają wrażliwość insulinową, co zwiększa syntezę białek mięśniowych (wzrost mięśni) oraz przyjmowaną ilość glukozy i aminokwasów. Kwasy omega 3 są łatwo spalane jako paliwo, dzięki czemu oszczędzany jest glikogen, sprawiający że mięśnie są większe. Dodatkowo, kwasy omega 3 hamują rozpad mięśni i stawów oraz wspierają ich regenerację. Kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne i wspierają wiele funckji w organiźmie.
ILOŚCI: 0,25 kg łosisia atlantyckiego/ Kalorie 416/ Tłuszcze 24g/ Białka 45g/ Węglowodany 0g
4.SZPINAK… KIEDY: W formie sałatki podczas lunchu lub obiadu.
DLACZEGO: Szpinak nie tylko wspiera zdrowie dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, ale również posiada składniki, które zwiększają siłę i rozmiar mięśni. To wspaniałe źródło glutaminy, aminokwasu, który jest niezwykle ważny dla rozrostu mięśni, funkcjonowania układu odpornościowego, zdrowia układu żołądkowo-jelitowego oraz dla zwiększania poziomu GH (hormonu wzrostu), a nawet przyspieszania metabolizmu. Poza glutaminą szpinak dostarcza również oktakozanol i beta-ekdysteron, roślinną substancję chemiczną, która stymuluje syntezę białek.
ILOŚCI: 0,30kg surowego szpinaku/ Kalorie 65/ Tłuszcze 1g/ Białka 8g/ Węglowodany 10g
5.BROKUŁ…. KIEDY: Dodatek do każdego posiłku.
DLACZEGO: Brokuły zawierają roślinne substancje chemiczne, które zostają przekształcone w inne naturalnie występujące związki nazywane diindolometanami (DIM), które zmniejszają siłę estrogenów poprzez przekształcanie ich w słabsze formy w wątrobie. Pomaga to w osłabianiu oddziaływania estrogenu (zyskiwanie tłuszczu i zatrzymywanie wody) oraz wzmacnia anaboliczne oddziaływanie testosteronu (siła i wzrost mięśni). Zawiera również przeciwutleniacz sulforafan – związek chemiczny, który powstaje z nieaktywnego związku chemicznego o nazwie glukorafanin podczas przeżuwania. Sulforafan współdziała z DIM, dzięki czemu zapewnia właściwości przeciwzapalne, co poprawia regenerację mięśni i stawów oraz zwalcza nowotwory.
ILOŚCI: 1 szklanka posiekanego brokuła/ Kalorie 31/ Tłuszcze 0g/ Białka 3g/ Węglowodany 6g
You must belogged in to post a comment.