Piękny kolor sklepowych pomidorów to wynik genetycznego przeprogramowania, które nadaje im wspaniały czerwony kolor, ale redukuje smak i aromat. Podczas manipulacji genetycznych niszczony jest gen odpowiedzialny za tworzenie się substancji smakowych. Wspomaga on tworzenie się chloroplastów, nadających niedojrzałym pomidorom zielony kolor oraz reguluje poziom cukru i karotenoidów. Gen ten hamuje także całkowite czerwienienie pomidorów – naturalne pomidory posiadają zielone miejsce przy ogonku.
Konsumenci sięgają jednak najczęściej po całkowicie czerwone pomidory, dlatego hodowcy starają się od 70 lat oferować im warzywa o pięknym, równomiernym czerwonym kolorycie. Między innymi poprzez niszczenie opisanego powyżej genu. Badania, opublikowane niedawno w czasopiśmie Science, donoszą, że gen inaktywowany przez mutację jest rzeczywiście odpowiedzialny za dostarczanie cukrów i słodkich zapachów, które towarzyszą najlepszym pomidorom.
Jaki jest zatem sposób na całoroczny dostęp do zdrowych pomidorów??? Zakup większej ilości w sezonie letnim, jesiennym, najlepiej pochodzące ze znanego źródła i domowe przetwory…….
Składniki;
Pomidory na 1litr zalewy:
1litr wody,
łyżeczka cukru,
łyżka soli,
cebula i pieprz, gorczyca,
czosnek, rozmaryn, bazylia.
Przygotowanie;
1/ Słoiki myjemy i wyparzamy. Pomidory po umyciu wkładamy do wrzątku i obieramy ze skórki. W słoikach układamy pomidory, dokładając po jednym ząbku czosnku, gałązce bazylii lub rozmarynu, pietruszki, liściu laurowym i czterech ziarenek pieprzu.
2/ Wodę gotujemy z solą i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy słoiki i studzimy. Gdy całkowicie ostygną pasteryzujemy około 10 min.
3/ Tak przygotowane pomidory wykorzystujemy do przyrządzania dań np; cukinia w pomidorach w sezonie zimowym.
Ketchup Domowy:
Składniki;
2 kg pomidorów, 3 papryki czerwonej,
1 ostra papryczka chilli, 2 duże cebule,
pół małego selera, 60g korzenia imbiru,
4 ząbki czosnku,
80g brązowego cukru,
pół szklanki octu winnego,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 łyżki nasion kolendry, 1 łyżka mielonych goździków.
Przygotowanie:
1/ Czerwone papryki wstawiamy do piekarnika, aż skórka zacznie robić się czarna. Wówczas wyjmujemy je z piekarnika, obieramy ze skórki i wydrążamy miąższ.
2/ Papryczkę chilli również wydrążamy i tniemy w mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obieramy i kroimy, tak samo czosnek, cebulę i pomidory. Wszystko razem miksujemy na papkę, którą przekładamy do garnka. Kolendrę i goździki wkładamy do woreczka płóciennego, który szczelnie zamykamy i wkładamy do naszej pulpy. Dodajemy również seler i sól. Gotujemy około 1h.
3/ Po tym czasie wyciągamy seler i przyprawy a pulpę przecieramy przez sito do garnka. Przetartą masę gotujemy ok. 1,5h , albo aż mikstura osiągnie połowę swojej objętości. Wówczas dodajemy cukier i ocet i gotujemy jeszcze ok. 1h., aż do osiągnięcia pożądanej gęstości ketchupu. Ketchup wlewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Przecier i Sok Pomodorowy:
Składniki;
4 kg pomidorów,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wydrążamy miąższ. Pozostałe części pomidorów wrzucamy do sokowirówki. Powstały sok zagotowujemy razem z łyżeczką soli i przyprawami. Wlewamy do słoików. Pozostałą pulpę (przecier) gotujemy z łyżeczką soli przez 10 minut i również wlewamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut
You must belogged in to post a comment.