Zwalcza infekcje, przedłuża młodość… Flawonoidy, niszcząc wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Bakteriobójcze działanie mają zawarte w winie związki polifenolowe, które uwalniają się podczas fermentacji. Stąd wziął się zwyczaj podawania wina do obiadu, zwłaszcza do dań ciężkostrawnych. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki znajdujące się w uchu środkowym odpowiedzialne za to, że słyszymy. Polifenole opóźniają zmiany postępujące z wiekiem, mogą też hamować osłabienie słuchu spowodowane nadmiernym hałasem.
Resveratrol… Powszechnie wiadomo, że czerwonie wino, umiarkowanie spożywane przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Szczególnie jeżeli weźmie się na celownik substancję zwaną resveratrol.
Otóż resveratrol pomaga „zagłodzić” komórki rakowe blokując działanie kluczowego białka, który odżywia komórki rakowe. Białko zwane „nuclear factor kappa B” (NF-kB) znajduje się w jądrze komórki rakowej i aktywuje geny odpowiedzialne za przeżycie komórki.
Keliszek wina 3 lub 4 razy w tygodniu jest odpowiednią wielkością, aby zablokować to białko w komórkach rakowych. Picie większej ilości może również zablokować ten efekt ale może też zwiększyć ryzyko raka.
Resveratrol jest antyoksydantem występującym m.in. w skórkach winogron ( stąd jego obecność w czerwonych winach, gdzie przy winifikacji dużo substancji zawartych w skórkach przenika do wina ), truskawkach, morwie i orzechach. Jego zadaniem w naturze jest walka z grzybami rozwijającymi się np. podczas deszczowego sezonu.
Od wielu lat wiadomo było, iż resveratrol działa jako antyrakowa substancja, ale jego rola nie była do końca znana. Teraz dowiedziono, że resveratrol demoluje komórki rakowe, które okazały się wyczulone na składnik zwany Tumor Necrosis Factor alpha. Naukowcy wykazali, że resveratrol inicjuje reakcję w proteine NF-kb ( o której była mowa wcześniej ), która następnie doprowadza do samodestrukcji komórki rakowej w procesie zwanym apoptozją. Użycie takich inhibitorów NF-kB ma również znaczenie w terapii osób z wykrytym rakiem. Odkrycia, o których mowa powyżej wyjaśniają mechanizm i pozwalają na bardzie świadome użycie ich w terapii antyrakowej.
Poprzednie doniesienia naukowców informują m.in. o dobroczynnym działaniu resveratrolu w walce z atakami serca, arteriosklerozą, artretyzmem i schorzeniami układu immunologicznego (AIDS).
Decydując się na rodzaj alkoholu jaki najlepiej wpływa na nasz organizm – pamiętajmy, że czerwone wino nie ma konkurentów. Ważne są ilości i częstotliwość spożycia – mało, ale dosyć często wystarczy…
You must belogged in to post a comment.