MOM – przetworzone mięso…

poniedziałek, 28 Wrzesień 2015

Jestem mięsożercą - przyznaję się na wstępie. Kiedyś, przez lata byłem wegetarianinem, ale nie sądzę bym kiedykolwiek do tego wrócił. Myślę, że Dieta Paleo jest dobra, a coraz więcej badań dowodzi, że dieta bogata w dobrej jakości białko i mięso jest wskazana dla zdrowia, a w szczególności dla sportowców.

Badania…W niedawnych metaanalizach wykonanych przez BMC Medicine, wyniki badań obaliły jeden z czołowych argumentów przeciwników mięsa. Konkretnie, badacze analizowali zapadalność społeczeństwa na różne choroby. Badania obejmowały prawie pół miliona uczestników z dziesięciu różnych państw europejskich, a obserwacje prowadzono średnio ponad dekadę. Innymi słowy, jest to badanie przeprowadzone na bardzo szeroką skalę. Naukowcy skupili się na chorobach układu krążenia, drugiej co do wielkości przyczyny śmierci (zaraz po nowotworach).

Wyniki…Po pierwsze, od lat naukowcy próbują połączyć choroby układu krążenia z konsumpcją mięsa. Według wyników badań – spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie miało istotnego znaczenia w przypadku zapadania na choroby układu krążenia. Nieprzetworzony drób wykazywał nieznaczną tendencję zmniejszenia wystąpienia chorób układu kardio-waskularnego. Z drugiej strony, przetworzone mięso znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wędliny wykazały o 70% większe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia w porównaniu do identycznej porcji czerwonego mięsa. Rozpatrując tygodniowe jadłospisy, dodanie do każdego posiłku porcji nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie miało żadnego wpływu na zdrowie, ale dodanie identycznej porcji wędlin podnosiło ryzyko o 8%.

Jakie to ma znaczenie…Uważajcie, jakie kanapki przyrządzacie lub kupujecie w ciągu tygodnia. Naukowcy jasno określili, jaki ma to wpływ. Wiele gotowych kanapek jest promowanych jako idealny pomysł na drugie śniadanie, bo zawierają „dobre” dodatki, np. sery o obniżonej zawartości tłuszczu, chude wędliny i smaczne pieczywo. Autorzy analizy twierdzą, że „kilka posiłków może pogorszyć zdrowie”. Zalecają unikanie wędlin bogatych w sól i konserwanty, oraz zrezygnowanie z produktów z oczyszczonego zboża i z dodatkiem cukru. Badacze uważają je za głównych winowajców negatywnie wpływających na nasze zdrowie. Wyrazili także konieczność wprowadzenia zmian wśród społeczności naukowców i producentów żywności, by odejść od promowania i produkcji żywności z niską zawartością tłuszczu. Więc nie macie wyboru, odstawcie gotowe wędliny i przerzućcie się na nieprzetworzone mięso, które jest dobre dla zdrowia i kondycji fizycznej.