KORZYŚCI ZE STOSOWANIA OLIWY Z OLIWEK

niedziela, 4 Grudzień 2016

Oliwa z oliwek jest nieodłącznym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Zawiera przeciwutleniacze, jest dobrym źródłem witaminy E, karetonoidów, związków polifenolowych i kwasu oleinowego. Można z nią gotować, smażyć, lub dodawać do sałatek i dressingów, by cieszyć się jej pozytywnym wpływem na zdrowie.

Oliwa Extra Virgin, oraz z pierwszego tłoczenia posiadają tłuszcze jednonienasycone, składniki odżywcze i fitochemiczne, które dają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Oliwa „light” lub „mild” nadaje się do gotowania, lub pieczenia, co oznacza, że została poddana bardzo dokładnemu procesowi filtracji w celu usunięcia większości naturalnego koloru, aromatu i smaku. Nie oznacza to jednak, że dzięki temu ma mniej kalorii, czy tłuszczu. Oliwę powinno się przeetrzymywać w butelkach z ciemnego, barwionego szkła w chłodnej temperaturze, by nie straciła swoich właściwości.

Utrata tłuszczu
Naukowcy twierdzą, że oliwa z oliwek pomaga zredukować wagę, ponieważ jej zapach sprawia, że czujemy się syci. Tak jest – zapach!

Badania wykazały, że ludzie, którzy dodają oliwę z oliwek do swoich posiłków mają podwyższony poziom serotoniny we krwi. To również pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej i może pomóc zmniejszyć ilość spożywanego w ciągu dnia jedzenia. Naukowcy z Monachium i Wiednia potwierdzają, że efekt ten ma również związek z aromatem oliwy z oliwek.

Korzyści dla zdrowia i skóry
Oliwa z oliwek może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Obecne w nie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) mogą zmniejszyć poziom cholesterolu LDL i normować profil lipidowy.

Oliwa z oliwek jest bogata w antyoksydanty. Wiele badań wskazuje, że kwas oleinowy i jednonienasycone kwasy tłuszczowe w niej zawarte mogą pomóc uniknąć niektórych nowotworów, a niemieccy naukowcy stwierdzili, że wspiera również profilaktykę czerniaka złośliwego (rak skóry).

Zespół badaczy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii odkrył, że oliwa z oliwek extra virgin zawiera substancję o nazwie oleokantal. Działa ona podobnie do przeciwzapalnego ibuprofenu, może zmniejszać stany zapalne, oraz wspomagać leczenie niektórych chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Oliwa z oliwek może nadać skórze promienny wygląd, ze względu na witaminę E i zawarte w niej przeciwutleniacze. Badania przeprowadzone przez dermatologa Leslie Baumann wykazały, że oliwa z oliwek może przyczynić się do młodszego i bardziej promiennego wyglądu skóry.

Umiar jest kluczem
Jeśli dodajesz oliwę z oliwek do swojej diety, musisz pamietać, że umiar jest konieczny, ponieważ jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera aż 120 kalorii i 14g tłuszczu, lecz nie zawiera cholesterolu, sodu, węglowodanów, ani białka.

Osobiście uwielbiam oliwę z oliwek i dodaję ją do wszystkich potraw, do których jest to możliwe. Tłuszcz jest konieczny by spalić tkankę tłuszczową, więc stosuj oliwę z oliwek i baw się!