JAK ZASTĄPIĆ WĘGLOWODANY W DIECIE?

Lista zamienników...

poniedziałek, 15 Październik 2018


W pewnym momencie będziesz chciał zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów, by stracić zbędne kilogramy lub wyrzeźbić ciało. Być może nie jesteś zagorzałym fanem diety Atkinsa ani morderczej diety Soutch Beach, ale dietetyka zaczyna w końcu zgadzać się z opinią, że zmniejszanie ilości spożywanych węglowodanów, zwłaszcza przetworzonych ziaren zbóż, jest świetnym początkiem, jeśli chcemy poprawić ogólny stan swojego zdrowia i mieć szczupłą talię…

Jednak czasami pożegnanie się z ulubionymi, pełnymi węglowodanów posiłkami, którymi lubisz się objadać, może być trudne, więc stworzyliśmy listę substytutów, z której możesz skorzystać, by uzyskać podobne smaki, zjeść mniej węglowodanów i jednocześnie dostarczyć do organizmu więcej składników odżywczych.

Pizza
Rozwiązanie: Weź kapelusz wielkiej pieczarki, którego wielkość będzie przypominała rozmiar jednego kawałka pizzy. Wiem, że to brzmi mało prawdopodobnie praktycznie dla każdego mężczyzny, który to czyta, więc podejrzewam, że będziesz musiał skorzystać z dwóch lub trzech grzybów, chyba że chcesz zjeść jedynie przekąskę albo przystawkę. Weź patelnię, którą będziesz mógł włożyć później do piekarnika, rozpuść na niej masło i dodaj nieco oleju kokosowego. Następnie połóż na niej kapelusz grzyba na 7-12 minut, aż cały płyn wyparuje. Następnie dodaj ser, sos pomidorowy i mięso (oczywiście pamiętaj też o warzywach!) i możesz zapiekać mini pizzę.

Makaron do lasagni;
Rozwiązanie: Cukinia. Potnij ją wzdłuż i zapiekaj na blaszce do pieczenia przez 20 minut w 220 stopniach. Następnie możesz dodać ser, mięso, sos i wszystkie warzywa, które zwykle stosujesz do przygotowania lasagni.

Chipsy ziemniaczane;
Rozwiązanie: Pestki słonecznika… Wiem, że być może na pierwszy rzut oka wygląda to na nudną alternatywę, a na dodatek może przypominać o czasach dzieciństwa, kiedy na letnim obozie jadłeś tą przekąskę i wszędzie plułeś łupinkami. Żeby były smaczniejsze, kup pestki bez łupinki i podsmaż je z masłem i niewielką ilością soli.

Puree ziemniaczane;
Rozwiązanie: Kalafior. Ugotuj na parze kalafior, wrzuć do blendera (opcjonalnie razem z masłem lub innym tłuszczem) i puree gotowe! Możesz dodać nieco sera, przypraw albo kwaśnej śmietany (jogurt naturalnt etc), by uzyskać jeszcze lepszy efekt.