Odpowiedź: Generalnie, termin „produkt spalający tłuszcz” jest niepoprawny. Większość żywności nie przyspiesza metabolizmu, ale tworzy odpowiednie środowisko fizjologiczne, w którym spalanie tłuszczu jest łatwiejsze. Popularne brokuły nie zwiększają przemiany materii. Są niskokaloryczne i zawierają wolno trawione węglowodany złożone, błonnik i fitochemikalia, które mogą pomóc przy nadmiarze estrogenów. To wszystko może się przyczynić do efektywniejszego odchudzania. Istnieje jednak niewielka ilość produktów, które spożywane regularnie mogą rzeczywiście zwiększyć zapotrzebowanie energetyczne i przyspieszyć spalanie tłuszczu. Dwa najbardziej znane i popularne to zielona herbata i ostra papryka.
EGCG…Galusan epigallokatechiny (EGCG), przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie, może zwiększać spalanie tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty utraty masy ciała daje w połączeniu z kofeiną. Obie substancje naturalnie występują w zielonej herbacie. Filiżanka zielonej herbaty pomaga też zachować zdrowie i młodość na dłużej.
Kapsaicyna…Ostra papryka zawiera kapsaicynę, antyoksydant, który może zwiększyć utlenianie tłuszczów, czyli jego spalanie. Dzięki niej papryczki chili czy jalapeno są pikantne. Jedyną wadą jest to, że kapsaicynę należy przyjmować w postaci suplementu, by rzeczywiście czerpać z niej korzyść. Raczej nikt nie zniesie tak dużej ilości ostrych papryczek w posiłku.
MUFA…Według niedawnych badań do listy produktów poprawiających spalanie tłuszczu trzeba dopisać jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA). Te tłuszcze znajdują się w oliwie z oliwek czy awokado, ale trzeba wybierać te najlepszej jakości, by mieć pewność, że skład oliwy jest prawidłowy.
Badania…Naukowcy porównali diety bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe do diet zawierających tłuszcze nasycone. Okazało się, że u badanych dieta z duża ilością MUFA powodowała wzrost spoczynkowej przemiany materii aż o 4,3%. Spoczynkowa przemiana materii to ilość kalorii spalana codziennie bez żadnej dodatkowej aktywności fizycznej. Autorzy badania uważają, że dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym mitochondria (nasze małe elektrownie znajdujące się w każdej komórce) spalają więcej energii i wydzielają ją w postaci ciepła.
Nasze ulubione źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych to:
- Oliwki
- Oliwa z oliwek
- Orzeszki ziemne
- Orzechy macadamia
- Orzechy laskowe
- Awokado
Podsumowanie…Niedawno pisaliśmy, jaka jest różnica między dobrym tłuszczem, a złym tłuszczem. Odpowiednio dobrane produkty w diecie mogą spowodować przyrost siły dzięki zdrowym tłuszczom. Zebranie wszystkich informacji o nienasyconych tłuszczach z pewnością zachęci Was do wprowadzenia większej ilości MUFA do diety.
You must belogged in to post a comment.