Zaspokajacz głodu…
Błonnik ma silne działanie i wpływ na nasz organizm – działa odtruwająco na układ trawienny, zapobiega zaparciom i obniża poziom złego cholesterolu we krwi, podnosząc jednocześnie ten dobry. Przede wszystkim jest doskonałym wspomagaczem odchudzania, ponieważ działa oczyszczająco na jelita. Dodatkowo zapewnia uczucie pełnej sytości i tym samym „oszukuje” organizm, zapewniając mu odpowiednią dawkę składników odżywczych. Błonnik pozwala też w znacznie większym stopniu wchłonąć nagromadzoną w organiźmie wodę oraz wspomaga proces wydalania strawionych resztek pokarmu z organizmu, jednocześnie go opóźniając. Dzięki temu poczucie głodu jest zaspokojone na dłuższy czas.
Rośliny strączkowe…
Błonnik często używany jest do wzbogacenia rożnego rodzaju pożywienia, a niekiedy nawet zastępuje zawarte w nim cukry. Ze względu na fakt, że jest natychmiast wydalany z organizmu po tym, jak dostarczy mu koniecznych substancji, działa obniżając ilość kalorii w niektórych produktach.
Naturalnymi źródłami błonnika są warzywa z grupy fasolowatych (i nie tylko). Fasola, groch, soczewica – są jednymi z najbardziej wszechstronnych i pożywnie dostępnych. Rośliny strączkowe zazwyczaj posiadają niską zawartość tłuszczu, nie zawierają cholesterolu i bogate są w duże ilości kwasu foliowego, potasu, magnezu i żelaza. Kwas fitynowy chroniący przed nowotworami, w szczególności jelit, może ograniczać wchłanianie minerałów. Wystarczy namoczyć nasiona na noc, lub dodać czosnek czy cebulę podczas gotowania, by zniwelować jego szkodliwe działanie. Zawierają także korzystne tłuszcze oraz rozpuszczalne i nierozpuszczalne włókna. Są dobrym źródłem białka dzięki czemu rośliny strączkowe mogą być zdrowym substytutem mięsa, które ma w swoim składzie więcej tłuszczu i cholesterolu. Soczewica i fasola to świetne źródło witaminy B, która może pomóc w chorobach serca (zapobiega atakom serca).
Zalety fasolowatych…
1) Pomagają w utracie wagi: Posiadanie odpowiedniej ilości błonnika w naszej diecie jest niezbędne do prawidłowego trawienia, a także sprawia, że czujemy się pełni dłużej. Fasola i soczewica mają wszystkie te cechy, prócz tego dieta wzbogacona o te warzywa da wam energię i poczucie pełnej sytości na dłużej oraz pomoże uniknąć podjadania śmieciowego jedzenia.
2) Pompują więcej żelaza: Łączenie bogatych w żelazo fasoli i soczewicy z dobrymi źródłami witaminy C, zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. (Soczewica – jedna filiżanka zawiera 37 procent dziennej dawki żelaza).
3) Zdrowe serce: Badania wykazały, że osoby jedzące dużo roślin strączkowych jak fasola i soczewica mają znacznie mniejsze ryzyko zapadalności na choroby serca. Wysoki poziom kwasu foliowego i magnezu w soczewicy również wspomaga jego ochronę.
4) Zapobiega rakowi: Według najnowszych badań kobiety, które uzupełniają swoja dietę o fasolę i soczewicę mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi, ponieważ rośliny te zawierają przeciwutleniacze, błonnik i fitoestrogeny.
5) Pomocne dla diabetyków: Fasola i soczewica zapobiegają ekstremalnym wzrostom insuliny w organiźmie i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, ponieważ zapewniają wolniejsze i bardziej spójne źródło glukozy w krwiobiegu. Fasola i soczewica są bogate w błonnik, który pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2.
Jak wspomnieliśmy, fasola i soczewica są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny, często związany z chorobami zwyrodnieniowymi organizmu. Bogate w duże dawki tiaminy, wspierają pamięć i funkcjonowanie mózgu. Wiele fasol i innych roślin strączkowych zawiera również izoflawony, które mogą złagodzić objawy menopauzy i poprawiają zdrowie kości i prostaty….. Jak widzicie same korzyści…..Umieśćcie je zatem na szczycie swojej listy jako – SUPER ŻYWNOŚĆ…..(szczególnie, że sezon na te warzywa w pełni)….
You must belogged in to post a comment.