Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Są dostępne przez cały rok, smaczne i lubiane pewnie przez wszystkich. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego i sporej dawki węglowodanów dostarczają wielu witamin i minerałów. Są fantastycznym źródłem potasu, odpowiedzialnego za równowagę w organiźmie. Badania pokazały, że banany nie zawierają alergenów i nie powodują uczulenia. Są bezpieczne właściwie dla wszystkich.
Najprościej jest je po prostu obrać i zjeść, albo użyć w bardziej kreatywny sposób.
Zamroź banany…Umieść obrane banany w pojemniczkach lub woreczkach i włóż do zamrażarki. Gdy się zmrożą możesz je dodać do swoich shake’ów. W porównaniu do świeżych, mrożone banany nadadzą gęstszą, bardziej kremową konsystencję, a Twój koktajl będzie bardziej przypominać milkshake. Poza tym zamrożenie bananów to dobre rozwiązanie, gdy kupiło się o kilka sztuk za dużo i nie zdąży się ich zjeść zanim sczernieją.
Wykorzystaj banany jako zamiennik tłuszczu…Kolejny pomysł na wykorzystanie bananów w kuchni to użycie ich jako zamiennika dla tłuszczu. Z łatwością zastąpią masło czy oleje w przepisach na ciasto. Piekąc pełnoziarniste muffiny z orzechami spiszą się idealnie, bo ciasto będzie wilgotne, a orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nie ma potrzeby dodawać więcej oleju. Możesz też mieszać tłuszcze i banany w różnych proporcjach, by osiągnąć najsmaczniejszy efekt.
Obtocz banany i schłodź…Przygotuj prażone wiórki kokosowe, kruszone orzechy, naturalne kakao, domowe masło orzechowe lub coś, co Ci przyjdzie do głowy i zaspokoi chętkę na słodycze. Obierz banany (możesz je podzielić na mniejsze fragmenty), obtocz w dowolnym dodatku, poukładaj w pojemniku wyłożonym pergaminem (lub silikonowej formie) i schowaj do zamrażalki na 2-3 godziny. Wyciągnij je i traktuj jako zdrowy substytut lodów.
Przygotuj chleb bananowy…Tak, to świetne rozwiązanie na dojrzałe banany. Chleb bardziej przypomina ciasto, ale wykorzystując przepis bez cukru nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Unikniesz w ten sposób zmarnowania pieniędzy na niezjedzone banany i zrobisz sobie małą przyjemność zjadając kawałek chleba na podwieczorek.
Podsumowanie…Banany to nie tylko pomysł na szybką przekąskę. Miej je zawsze w domu i wykorzystuj w dowolny sposób. A może Ty masz jakiś ciekawszy pomysł na ciekawe wykorzystanie bananów?
You must belogged in to post a comment.