3 SPOSOBY NA PRZYRZĄDZENIE TUŃCZYKA

poniedziałek, 14 Październik 2019

Zapytaj dowolnego sportowca lub miłośnika fitness co myśli o tuńczyku w puszce i jest duża szansa, że odpowie: „Tuńczyk w puszce to oszczędzające czas jedzenie-cud”.
Oczywiście, jeśli chodzi o jedzenie w puszkach, tuńczyk jest dość mdły.
Jeśli jesz go często, to może się znudzić, jak wszystko.
Lecz z jego profilem makroskładników (200 kalorii, 5g zdrowych tłuszczów i 40g chudego białka), czy można odmówić sobie tuńczyka w diecie?

Za pomocą tych trzech przepisów, zamienisz nudnego tuńczyka w potrawę, która zawładnie twoimi kubkami smakowymi. Przepisy są proste, a ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż kilka minut. Dzięki nim już nigdy nie odczujesz niedoboru białka!

1. Sałatka z tuńczyka z makaronem i serem feta
Feta jest doskonałym źródłem białka i wapnia, który pomaga w prawidłowych skurczach mięśni. Powinieneś wybierać fetę z najniższą zawartością tłuszczu jaką możesz znaleźć. Jeśli jesteś fanem sałatki z fetą, przekształć to danie w sałatkę z tuńczykiem i fetą, by zapewnić sobie mnóstwo białka, zdrowe tłuszcze i wolno spalane węglowodany.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka, odsączona
  • 1/3 filiżanki sera feta
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 5-8 oliwek (opcjonalnie)
  • 1 filiżanka makaronu pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy i zioła do smaku (bazylia, oregano, tymianek, cytryna, ocet balsamiczny)

Przygotuj makaron wg wskazań na opakowaniu, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek i umieść w misce z tuńczykiem oraz fetą. Mieszaj dopóki ser feta nie zacznie się lekko rozpływać, po czym dodaj pomidorki koktajlowe i oliwki. Posyp dowolnymi przyprawami i ziołami. Podawaj od razu.

2. Sałatka z tuńczyka z jabłkiem
Jeśli masz ochotę na coś zupełnie niestandardowego, spróbuj sałatki z tuńczyka z jabłkiem. W jabłkach i żurawinie otrzymujesz dodatkową porcję błonnika i słodycz, którą zrównoważyć możesz czerwoną cebulą i octem balsamicznym. Dressing możesz zastąpić dowolnym innym, który lubisz.

Składniki

  • 2 filiżanki sałaty rzymskiej, podarte na kawałki
  • 1 posiekane zielone jabłko
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4-5 krążków czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 filiżanki awokado w plasterkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka octu balsamicznego do dressingu

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy i octu wymieszaj w dużej misce. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i powstałym dressingiem skrop sałatkę.

3. Włoska Pita z tuńczykiem
Świetny wybór na szybki lunch – włoska pita jest łatwa do przechowywania i szczególnie pomocna, gdy potrzebujesz zwiększyć ilość przyjmowanych kalorii. Podobnie jak w poprzednich przepisach otrzymujesz tutaj zbilansowaną ilość wszystkich trzech makroskładników: białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to stopniowe uwalnianie energii z tego zdrowego posiłku przez całe popołudnie.

Składniki

  • 1 pełnoziarnista pita
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 łyżki włoskiego sosu sałatkowego
  • rozdrobniona sałata
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 3-4 plasterki ogórka

Wymieszaj tuńczyk z 1 łyżką włoskiego sosu sałatkowego i umieść w picie. Dodaj sałatę, pomidorki koktajlowe i ogórki, a następnie skrop pozostałym sosem włoskim.

Niezależnie od tego czy budujesz fundament tkanki mięśniowej, starasz się zrzucić resztkę tkanki tłuszczowej czy próbujesz osiągnąć szczytowy punkt kondycji fizycznej, tuńczyk może być twoim najlepszym przyjacielem jeśli chodzi o odżywianie. Nie słuchaj narzekań przeciwników tuńczyka, uruchom kreatywność i przyrządzaj potrawy bogate w białko jak nic innego. Ani ty, ani twoje kubki smakowe nie pożałują tej decyzji.