10. Tuńczyk w puszce… Jesteś zaskoczony, że produkt będący częścią diety wielu kulturystów znajduje się tak nisko na tej liście? Cena tuńczyka znacznie wzrosła w ciągu ostatnich lat i jest to widoczne. Istnieje również ryzyko, że w tuńczyku znajduje się rtęć, więc ten produkt jest ostatni na liście także i z tego powodu.
9. Białko serwatki… To następne zaskoczenie. Biorąc pod uwagę wzrost cen za tuńczyka, ceny proszku z białka serwatki nie zmieniają się, ale nadal nie są tanie.
8. Jajka… Ceny dobrych jaj znacznie wzrosły, ale jeśli nie korzystasz z wersji organicznej, jajka są tanim źródłem białka.
7. Świeży kurczak… Dzięki przemysłowi drobiarskiemu, który produkuje ilości mięsa, które jeszcze 50 lat temu wydawały się niemożliwe, kurczak jest niedrogim źródłem białka.
6. Wołowina mielona… Cena zależy od tego, jakiej jakości oczekujesz. Zwykle tania wołowina mielona jest w 70 do 80 procentach chuda, co oznacza, że otrzymujesz 20 do 30 procent tłuszczu na porcję. Jeśli chcesz mieć wołowinę chudą w 90%, sam musisz ją zmielić.
5. Masło orzechowe, migdałowe… Orzechy ziemne, migdały czy nerkowce, oprócz tłuszczów nienasyconych oraz wielu witamin, zawierają bardzo dużo białka. Dlatego warto dorzucać je do sałatek czy porannej owsianki. Pamiętaj jednak o tym, że w zbyt dużej ilości są tuczące.
4. Fasola… Czy można nie lubić fasoli? Zawiera mnóstwo białka, błonnika oraz minerałów i łatwo ją przygotować. Dostępnych jest wiele odmian tego warzywa, więc zachęcamy do eksperymentów w kuchni..
3. Jogurt naturalny… Zapomnij o szaleństwie na punkcie jogurtu greckiego, które opanowało połowę Ameryki. Być może istnieje różnica w smaku pomiędzy jogurtem naturalnym i greckim, ale ich wartości odżywcze są praktycznie takie same. Główna różnica między tymi dwoma produktami tkwi w cenie: Jogurt grecki czasem kosztuje dwa razy więcej niż jogurt naturalny.
2. Mleko… Jakie byłoby życie bez mleka? Nie ma dnia, w którym nie wypiłbym chociaż trochę – z moim proszkiem proteinowym albo do śniadania z muesli. Jeśli uważasz, że nie możesz pić mleka ze względu na nietolerancję laktozy, znajdź substytut.
1. Soczewica… Pierwsze miejsce zajmuje inna roślina strączkowa: mała, niepozorna soczewica. Wypełniona białkiem po brzegi soczewica zawiera mnóstwo różnorodnych witamin i minerałów. Masz dostępną całą paletę odmian, dlatego warto włączyć ją na stałe do twojego menu…
Warto pamiętać!
Stworzyłem powyższą listę na podstawie wyznacznika cenowego. Lista nie bierze pod uwagę kalorii ani składników odżywczych. Jeśli chcesz zbudować mięśnie i jednocześnie stracić na wadze, potrzebna ci pomoc w kwestii treningów i diety kulturystycznej,zajrzyj tutaj.
You must belogged in to post a comment.