Co jedzą najlepsi kolarze?

Co jedzą najlepsi kolarze?

Co jedzą najlepsi kolarze? 600 300 FitNow - treningi personalne

Zapytaliśmy pięciu zawodników co lubią jeść przed, w czasie i po wyścigu. Następnie poprosiliśmy naszego eksperta o komentarz.

Przed wyścigiem:
Tejay Van Garderen: Owsianka z garścią migdałów lub orzechów włoskich, kilkoma łyżeczkami melasy dla żelaza i smaku oraz rodzynkami lub suszonymi owocami.
Ekspert: To dobry posiłek z dużą ilością węglowodanów, ale w zależności od tego ile orzechów spożywa, to może być za mało białka. Jak naprawić ten problem? Zamiast w wodzie, dobrze jest ugotować owsiankę w mleku. Także, owsianka typu instant zapewnia więcej żelaza niż melasa.

Na rowerze:
Chris Horner: Kanapki z białej bułki, booczku, jajkami i gruby plastrem sera cheddar.
Ekspert: Białka i tłuszcz z jaj i sera utrzymają apetyt na niskim poziomie w czasie wyścigu. Ale to węglowodany są głównym paliwem podczas ćwiczeń, także lepiej byłoby spożyć ich trochę więcej. Pieczywo pełnoziarniste, zamiast bułki zapewni tą dodatkową porcję energii i będzie ona uwalniana trochę dłużej.

Christian Bende Belde: Serrano (szynka hiszpańska) na bagietce z oliwą z oliwek i pomidorem.
Ekspert: Ten posiłek jest dobrym przykładem na łatwe trawienie węglowodanów z białkiem i zdrowego tłuszczu dla trwałej energii. Słona szynka także pomoże uzupełnić sód utracony przez pocenie.

Po jeździe:

Ecelyn Stevens: Batat, kapusta, brokuły, buraki i pieczony kurczak z jajami w oliwie z oliwek i mleku kokosowym.
Ekspert: Ten posiłek jest pełen składników odżywczych dobrych dla twojego zdrowia. Kobiety – sportowcy, potrzebują dodatkowego żelaza, dlatego warto spróbować chudej wołowiny, zamiast kurczaka lub jaj.

Po wyścigu:
Taylor Phinney: Makaron lub risotto z parmezanem i oliwą z oliwek
Ekspert: Makaron i ryż są dobrym źródłem węglowodanów, lecz do regeneracji mięśni potrzebne jest przede wszystkim białko. Dodanie chudej wołowiny lub pieczonego indyka, może pomóc. By nadać lepszego smaku, bez dodatku tłuszczu, spróbuj sosu pomidorowego posypanego parmezanem.