Batony energetyczne

Gotowe czy domowe?

środa, 4 czerwca 2014

Pewnie wielokrotnie się zastanawiałeś co jest lepsze - gotowy baton czy zrobiony w domu? My odpowiadamy: Najlepsza jest produkcja własna!

Dlaczego lepiej zrobić samemu? Po pierwsze masz pełną kontrolę nad proporcjami i rodzajem użytych składników, czego nie zaoferuje Ci żaden producent gotowych batonów energetycznych, a także pełną kontrolę procesu produkcji. Wiesz co jesz!!! Dodatkowo cena takiego batonika jest o wiele niższa, wręcz nieporównywalnie.

Z czego składa się baton? Podstawą jest baza, na którą składają się płatki owsiane lub jęczmienne. Do tego dochodzi zlepiacz, mieszanina masła, miodu, soku i cukru, oraz dodatki, które każdy wybiera według własnych upodobań i smaku. Mogą to być: rodzynki, orzechy laskowe, migdały, ziarna słonecznika, suszone owoce, ziarna sezamu itp. Można także dodać mleko w proszku, bułkę tartą lub wafle, ewentualnie mleko skondensowane, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane i inne.

Przepis 1Doskonale nadaje się zarówno do jedzenia w domu odpoczywając, jak i do spożywania w czasie treningu, szczególnie rowerowego, chociaż przy bieganiu także nie ma mowy o niezadowoleniu.
Proporcje:

  • baza: 2 – 2,5
  • zlepiacz: ok. 1
  • dodatki: 0,5-1 (wg uznania i zdrowego rozsądku)

Oznacza to, że jeśli użyjemy 2,5 szklanki płatków, kolejnym krokiem będzie odmierzenie 1 szklanki rodzynek oraz 1 szklanki masła (wygodniej 1 kostkę), 1 szklankę miodu (lub połowę), a także 1 szklankę cukru (lub połowę, co w tym przypadku byłoby bardziej wskazane, podobnie jak można w ogóle opuścić ten składnik).
Pamiętaj, że przy tym stopniu zaawansowania przepisu (niskim), można swobodnie samemu dobierać proporcje składników.
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do ok. 170-180 stopni

  1. Rozdrobnij orzechy, rodzynki i resztę składników, które są zbyt duże
  2. Przygotuj zlepiacz: rozpuść masło i dodaj do niego miód, cukier, sok
  3. Połącz płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj
  4. Zalej zlepiaczek i pozostaw na kilka minut
  5. Wyłóż foremkę papierem do pieczenie i umieść w niej masę, wyrównaj i ugnieć
  6. Zapiekaj ok. 20 minut
  7. Wystudź
  8. Pokrój na kawałki
  9. Obtocz batony w bułce tartej lub obłóż waflami, jeśli są bardzo kleiste

Urozmaicenia

  • Baza: Płatki możesz wykorzystać bezpośrednio lub wcześniej uprażone na patelni czy też w piekarniku. Czasem zamiast łączyć płatki ze zlepiaczem można je namoczyć w wodzie (najlepiej ciepłej) i dopiero wtedy mieszać z miodem (cukrem) aż do uzyskania gęstej masy.
  • Zlepiacz: Jego rolę doskonale spełni sam miód, ale także miód z cukrem, masłem, można także rozrzedzić go z sokiem.
  • Dodatki: Wybór dowolny.

Zapisywanie używanych przez siebie proporcji i składników jest przydatne, ponieważ dzięki temu w przyszłości, gdy zbierzesz już kilkanaście przepisów, łatwiej będzie Ci ocenić, który chcesz wybrać. Może być wykorzystany ze względu na czas przygotowania, prostotę lub smak.

Przepis 2 Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (obojętne jakie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki miodu
  • jedno duże jajo, bakalie
  • inne: figi, nadają dodatkowa lepkość mieszaninie i fajny smak, orzechy i słonecznik zawiera olej – daje więcej energii, rodzynki, żurawina, morele, śliwki – dla smaku, co, kto lubi, kawałki czekolady (gorzkiej) i żelki – efekt "niespodzianki". Można dodać cukier, jednak lepiej dodać więcej miodu – smak jest bardziej naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni
  2. Przygotuj zlepiacz: wymieszaj olej, miód, jajko i aromat, aż do uzyskania jednolitej masy (niekoniecznie mikserem)
  3. Wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier, bakalie i inne, sól i cynamon
  4. Połącz i dokładnie wymieszaj/wygnieć, aż składniki równo się rozłożą (masa strasznie się klei – polecamy użycie jednorazowych rękawiczek)
  5. Możesz użyć tzw. "robota kuchennego" – najpierw suche składniki, potem zlepiacz. Mikser rozdrabnia poszczególne składniki, masa staje się bardziej jednolita i batony wychodzą bardziej zwarte.
  6. Wyłóż blachę ok 20×30 cm papierem do pieczenie i umieść w niej masę, wyrównaj i ugnieć
  7. Piecz przez 20-25 minut
  8. Wystudź
  9. Ostrożnie przełóż na dużą deskę, pokrój na kawałki i zosatw do obeschnięcia
  10. Obwiń każdy baton w folię aluminiową i pakuj po kilka sztuk do woreczków strunowych

Czas przyrządzenia: ok 15-20 minut + 20-25 minut pieczenie + czas wystygnięcia i obeschnięcia.

Przepis 3 Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 3 / 4 filiżanki zarodków pszennych,
  • 3 / 4 filiżanki ziaren słonecznika,
  • 1 filiżanka rozgniecionych orzeszków ziemnych,
  • 2 / 3 filiżanki brązowego cukru,
  • 1 / 2 filiżanki miodu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 / 2 soli,
  • ok. 200 g suszonych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C
  2. Rozdrobnij orzechy ziemne i suszone owoce, które są zbyt duże
  3. W naczyniu do pieczenia wymieszaj orzeszki ziemne, płatki owsiane, zarodki pszenne i ziarna słonecznika – opiekaj je przez około 10-12 minut, co chwilkę mieszając, aby się nie spaliły.
  4. W rondlu doprowadź do wrzenia brązowy cukier, miód, masło, wanilię oraz sól stale mieszając
  5. Połącz ziarna, zlepiacz i suszone owoce, dokładnie wymieszaj
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i spryskanego olejem, ugnieć za pomocą drewnianej łyżki/łopatki
  7. Zakryj brzegi granoli, połóż papier do pieczenia na wierzch i mocno przyciśnij – składniki powinny się ze sobą mocno zbić, aby batony się nie rozpadły podczas krojenia
  8. Odczekaj 2-3h do wystygnięcia
  9. Ostrożnie przełóż na dużą deskę, ściągnij papier, pokrój na kawałki ostrym nożem i zosatw do obeschnięcia
  10. Obwiń każdy baton w folię spożywczą, lub przechowuj w hermetycznym pojemniczku (warstwy rozdziel papierem, by sie nie sklejały)