8 SPOSOBÓW, BY SKOŃCZYĆ Z SUPLEMENTAMI

Naturalnie dostarcz składniki odżywcze

czwartek, 18 Październik 2018

Zdolność do wchłaniania witamin i minerałów maleje z wiekiem, ale nie jesteś skazany na suplementy diety.
Jeśli czujesz się nieco zmęczony i wyczerpany albo martwisz się wpływem starzenia się na twoje zdrowie, zmagazynowanie całego wachlarza suplementów może wydawać się najłatwiejszą opcją i dlatego jest to takie kuszące.

Jednak istnieją proste sposoby, by dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze ze zbilansowanej diety, prowadząc zdrowy tryb życia.

1. Pamiętaj o 5 porcjach warzyw i owoców

Gdy się starzejemy, nasza zdolność do wchłaniania niektórych witamin i minerałów maleje, więc musimy pamiętać o stosowaniu diety bogatej w składniki odżywcze. Warzywa i owoce to najważniejsze źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zapobiegających starzeniu się, a także błonnika. Nie musisz trzymać się pięciu porcji – podczas badania the Health Survey for England (która śledziła 65 000 ludzi średnio przez osiem lat) odkryto, że u ludzi, którzy spożywają przynajmniej siedem porcji świeżych owoców i warzyw dziennie, występuje znacznie mniejsze ryzyko występowania nowotworów, chorób serca, wylewów niż w przypadku osób, które jedzą mniej niż jedną porcję dziennie. Zainspiruj się francuską dietą i staraj się jeść sałatkę do każdego posiłku.

2. Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu

Wytyczne National Health Service (NHS) wskazują, że powinniśmy spożywać przynajmniej dwie porcje ryby tygodniowo, a jedna z tych porcji powinna zwierać ryby oleiste. Ryby są wspaniałym źródłem minerałów, takich jak jod, potas i magnez, a także dostarczają nam witaminę D, białka i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla układu krążenia i mózgu.

Jeśli szukasz posiłku, który będzie smaczny, szybki w przygotowaniu i zapewni jedyne w swoim rodzaju korzyści zdrowotne, owoce morza z “zielonej listy” utworzonej przez The Southern African Sustainable Seafood Initiative’s (SASSI) są opcją nieszkodliwą dla równowagi środowiska. Od morszczuka poprzez seriolę olbrzymią, aż po małże, pstrąga i atuna, wszystkie zawierają dobrej jakości białko, które pomaga naprawiać i odbudowywać mięśnie. Są również korzystne dla zdrowia serca. Zawierają niewiele tłuszczów nasyconych i sodu, znanych jako dietetyczne czynniki zwiększające ryzyko wystapienia chorób serca, a jednocześnie zawierają znaczne ilości kwasów omega-3, które mogą zmniejszać stany zapalne i wzmacniać serce.

UWAGA: KUPUJ TYLKO RYBY Z NATURALNYCH POŁOWÓW.  UNIKAJ FARM RYBNYCH.

3. Pij smoothie

Niesłodzony sok 100% i smoothie liczą się jako jedna z pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, ale według NHS nie należy ich spożywać więcej, niż 150 ml dziennie. Smoothies to lepszy wybór, ponieważ zawierają całe owoce i dostarczają błonnik, a także witaminy i minerały. Sugerujemy również dodawanie kliku liściu jarmużu, by uzyskać więcej składników odżywczych bez zmiany smaku.