STEK MARYNOWANY W TEQUILI Z SALSĄ Z AWOKADO

STEK MARYNOWANY W TEQUILI Z SALSĄ Z AWOKADO

STEK MARYNOWANY W TEQUILI Z SALSĄ Z AWOKADO 1550 650 FitNow - treningi personalne

 Czas przygotowania: 20minut (czas dotyczy przygotowania dania, nie obejmuje czasu marynowania).

Składniki na 2 porcję (stek i marynata):
mięso na steka (polędwica lub rostbef wołowy) 400g,
tequila 2 x łyżka,
olej rzepakowy 2 x łyżka,
świeżo mielony pieprz,
sól morska,
sos sojowy 1 x łyżeczka,
musztarda 1 x łyżeczka,
miód 1 x łyżeczka.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu salsa:
1 duży pomidor,
kukurydza konserwowa ½ x szklanka,
czarna fasola z puszki ¼ x szklanka,
pokrojona w kostkę czerwona cebula 1 x łyżka,
przeciśnięty przez praskę czosnek ½ x ząbek,
sok z limonki 1 x łyżka,
ocet czerwony 1 x łyżka,
kmin rzymski 1 x szczypta,
dojrzałe awokado 1 x sztuka,
sól morska,
świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
2. Otrzymaną „pastą” natrzeć mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
3. W międzyczasie przygotować salsę: wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą (awokado i pomidora pokroić w małą kostkę, a kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy).
4. Salsę doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i odstawić na bok.
5. Mięso wyjąc z lodówki i otrzepać z nadmiaru marynaty.
6. Rozgrzać patelnię grillową i położyć na niej steki. Grillować po 5 minut z każdej strony.
7. Mięso zdjąć z patelni i położyć na drewnianej desce na około 3 minut, aby mięso odpoczęło.
8. Spożywać z przygotowanym wcześniej sosem salsa.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji (bez ziemniaków):
Energia: 550kcal
Białko: 42g
Tłuszcz: 36g
Węglowodany: 15g