PLACEK Z CUKINII Z SEREM FETA

piątek, 16 Luty 2018

Dzisiaj śniadanie w śródziemnomorskim stylu–placuszki z cukinii z fetą!

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 1500kcal:

  • cukinia 100g,
  • oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka),
  • jajko 1 x sztuka,
  • por 30g,
  • mąka gryczana 4 x łyżka,
  • pieprz, sól, oregano,
  • woda 3 x łyżka,
  • ser feta 25g.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 377kcal
Białko: 13,2g
Tłuszcz: 23g
Węglowodany: 29g

 

Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal:

  • cukinia 150g,
  • oliwa z oliwek 10g (2 x łyżeczka),
  • jajko 2 x sztuka,
  • por 30g,
  • mąka gryczana 5 x łyżka,
  • pieprz, sól, oregano,
  • woda 4 x łyżka,
  • ser feta 25g.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 479kcal
Białko: 20,2g
Tłuszcz: 28g
Węglowodany: 35g

 

Składniki na 1 porcje przy dziennym zapotrzebowaniu 2500kcal:

  • cukinia 200g,
  • oliwa z oliwek 10g (2 x łyżeczka),
  • jajko 3 x sztuka,
  • por 30g,
  • mąka gryczana 6 x łyżka,
  • pieprz, sól, oregano,
  • woda 4 x łyżka,
  • ser feta 20g.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 581g
Białko: 27,2g
Tłuszcz: 33,2g
Węglowodany: 42,5g

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć nadmiar wody.
  2. Do cukinii dodać posiekanego drobno pora i jajko.
  3. Do masy dodać mąkę, oliwę, wodę i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszać.
  4. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Posypać pokruszoną fetą.
  5. SMACZNEGO!