Czas przygotowania: ok 2 godziny
Składniki na 10 porcji:
Spód ciasta:
masło orzechowe (naturalne, bez oleju palmowego i syropu glukozowo- fruktozowego) 2 x łyżka,
wiórki kokosowe 150g,
orzeszki ziemne podprażone 150g.
Masa karmelowa:
masło orzechowe (naturalne, bez oleju palmowego i syropu glukozowo- fruktozowego) 40g,
suszone daktyle 100g,
suszone morele 50g,
podprażone orzeszki ziemne 40g.
Polewa z czekolady:
gorzka czekolada 50g,
mleko kokosowe 150g,
odżywka białkowa o smaku czekoladowym 50g.
Sposób przygotowania:
Spód:
1. Wiórki zblendować z posiekanymi wcześniej orzeszkami. Dodać stopniowo masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
2. Tak przygotowanym spodem wykładamy formę (najlepiej okrągłą o średnicy 20-25cm. Spód z formą przekładamy do zamrażalnika.
Masa karmelowa:
3. Daktyle i morele suszone zalać gorącą wodą. Odczekać 15 minut, odcedzić i dodać masło orzechowe. Zmiksować i wrzucić garść posiekanych orzechów, a następnie wymieszać.
4. Wyjąć spód i wyłożyć na nim masę, a następnie ponownie umieścić w zamrażalniku na ok 45 minut.
Polewa:
5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać mleko kokosowe.
6. Dodawać stopniowo odżywkę białkową i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Gdy polewa zgęstnieje wylać ją na wierzch i posypać orzeszkami, włożyć do lodówki na pół godziny.
8. Ciasto podzielić na 10 kawałków i przechowywać je w lodówce pod przykryciem.
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 350kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcz: 25,9g
Węglowodany: 21,8g
You must belogged in to post a comment.