Co to jest post przerywany (IF)?
Post przerywany to plan żywienia, który składa się cykli głodówki i jedzenia.
Nie określa, jakie konkretnie produkty należy jeść, ale raczej kiedy należy je jeść.
Pod tym kątem nie jest to dieta w konwencjonalnym znaczeniu. Bardziej trafnie można go opisać jako schemat odżywiania.
Popularne metody postu przerywanego to głodówki dzienne trwające 16 godzin lub całodobowe (24 h), dwa razy w tygodniu.
Głodówki były stosowane na przestrzeni ewolucji człowieka. Starożytny myśliwy-zbieracz nie miał dostępu do supermarketów, lodówek, a konkretne produkty nie były dostępne przez okrągły rok. Czasem nie mógł znaleźć niczego do jedzenia.
W związku z tym, na drodze ewolucji, ludzki organizm nauczył się funkcjonować bez jedzenia przez dłuższy czas.
W zasadzie głodówka od czasu do czasu jest bardziej naturalna niż jedzenie stale 3-4 (lub) więcej posiłków dziennie.
Metody postu przerywanego
Istnieje kilka różnych sposobów na wykonanie postu przerywanego – wszystkie z nich związane są z dzieleniem dnia lub tygodnia na okresy jedzenia i poszczenia.
W okresach poszczenia należy jeść niewiele lub wcale.
Oto najpopularniejsze metody:
- Metoda 16/8: Polega na pomijaniu śniadania i ograniczaniu okresu jedzenia w ciągu dnia do 8 godzin, np. w godzinach od 13 do 21, a następnie na poszczeniu przez 16 godzin, pomiędzy wyznaczonymi okresami posiłków.
- Jedz-Przestań-Jedz: Polega na poszczeniu przez 24 godziny raz lub dwa razy w tygodniu, na przykład poprzez niejedzenie niczego od obiadu do obiadu następnego dnia.
- Dieta 5:2: W przypadku tej metody spożywa się jedynie 500–600 kalorii przez dwa nienastępujące po sobie dni tygodnia, ale odżywia się normalnie przez pozostałych 5 dni.
Ze względu na zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii wszystkie te metody powinny spowodować utratę wagi, pod warunkiem, że nie będziesz nadrabiać, objadając się w okresach bez postu.
Wielu ludzi uważa, że metoda 16/8 jest najprostsza, najłatwiej ją zachować i trzymać się jej. Jest również najbardziej popularna.