ZIMNY-OWOCOWY DESER…

ZIMNY-OWOCOWY DESER…

ZIMNY-OWOCOWY DESER… 300 470 FitNow - studio treningów

Babeczki przygotujesz bardzo szybko. Musisz jedynie uzbroić się w cierpliwość, aby pozwolić im się schłodzić w zamrażalniku. W naszym deserze, nie ma mąki ani żadnego dodatku zawierającego gluten, dlatego stanowi dobrą opcję na słodką przekąskę dla wszystkich chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu. Zmielone migdały dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych magnezu i błonnika. Dodatek oleju kokosowego nada babeczce przyjemny aromat i nie obciąży przewodu pokarmowego. Truskawki czy maliny nigdy nie smakują tak dobrze jak właśnie początkiem czerwca, gdy są świeże i "prosto z krzaka”. Babeczkę spożywaj na zimno, a poczujesz jednocześnie miłe orzeźwienie.

Składniki na 6 babeczek:

  • ¼ szklanki zmielonych migdałów,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego ,
  • 3/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego ,
  • 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 filiżanki posiekanych świeżych truskawek i malin,
  • 6 silikonowych foremek na muffinki,

Sposób przygotowania:1. W małej misce wymieszać razem pokruszone migdały, cukier waniliowy i olej kokosowy.
2. Nakładać po 1 łyżce otrzymanej masy do każdej z foremek.
3. W średniej misce wymieszać jogurt i miód.
4. Masę jogurtowo-miodową przełożyć do foremki (około 2 łyżki).
5. Na szczycie babeczki położyć posiekane truskawki.
6. Babeczki włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.
7. Gdy wnętrze babeczki zastygnie wyjąć z foremki i spożywać na zimno.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 babeczki: Energia: 241,3kcal,
Białko: 6,7g,
Tłuszcz: 18,3g,
Węglowodany: 16,2g,