Jarmuż w kuchni Polaków jest wciąż za niedoceniany. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile cennych właściwości prozdrowotnych posiada ta roślina. Otóż jarmuż to przede wszystkim źródło składników mineralnych takich jak: wapń, magnez i potas. Warto również wspomnieć o działaniu antynowotworowym i przeciwutleniającym, które jarmuż zawdzięcza obecności w swoich liściach sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Szpinak często był zmorą dzieciństwa i kojarzył się z zieloną „papką”. Jednak świeże liście szpinaku smakują naprawdę dużo lepiej i i świetnie nadają się do koktajli. Szpinak również zawiera wiele cennych składników. Poza witaminami i składnikami mineralnymi dostarcza luteiny – przeciwutleniacza, który wspomaga pracę narządu wzroku i układu krążenia.
Nasiona chia i orzechy nerkowca wzbogacają koktajl w cenne kwasy tłuszczowe i błonnik, którego w porcji naszego koktajlu jest aż 10,5g.
Jeżeli chcesz spożyć nasz koktajl jako posiłek po treningu, możesz dodać do niego miarkę odżywki białkowej np. o smaku banana aby zwiększyć ilość białka.
Składniki na 2 porcje:
- Ugotowana kasza jaglana ½ x szklanka,
- Jarmuż 4 duże liście,
- Szpinak świeże liście 1 x garść,
- Gruszka 1 x sztuka,
- Kiwi 1 x sztuka,
- Banan (może być zamrożony lub lekko schłodzony),
- Orzechy nerkowca 30g,
- Sok z ½ limonki,
- Nasiona chia 20g,
- Miód lub syrop klonowy 10g (1 x płaska łyżka),
- Woda wysoko- zmineralizowana ½ x szklanka,
Dodatki do dekoracji:
Kawałki gruszki, nasiona chia do posypania.
Sposób przygotowania:1. Kasze jaglaną ugotować.
2. Gruszkę umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki.
3. Kiwi obrać i również pokroić.
4. Jarmuż i szpinak umyć i osuszyć.
5. Orzechy posiekać na drobne kawałki, a banana obrać ze skóry i pokroić w plastry.
6. Do misy blendera wrzucić wszystkie wymienione składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Dodać wodę i wymieszać.
8. Koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować kawałkami gruszki i posypać nasionami chia…
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 322kcal,
Białko: 6,5g,
Tłuszcz: 11,1g,
Węglowodany: 54,3g,
You must belogged in to post a comment.