ZIELONE SPAGHETTI…

ZIELONE SPAGHETTI…

ZIELONE SPAGHETTI… 300 450 FitNow - treningi personalne


Składniki na 2 porcję:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti 130g,
  • Brokuł 8 x różyczka,
  • Cukinia 1 x mała sztuka,
  • Groszek cukrowy 10 X sztuka
  • Liście świeżej pokrzywy 2 x garść,
  • Jogurt naturalny 120g,
  • Cebula ½ x sztuka,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Mąka 1 x łyżka,
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • Zioła i przyprawy,
  • Sezam 20g,

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę, a obraną cukinię pokroić przy pomocy obieraczki w paski.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę wraz z cukinią.
3. Brokuła ugotować na parze.
4. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, pokroić i dodać do cukinii i cebuli.
5. Na patelnię wrzucić jeszcze brokuł, groszek cukrowy i chwilę dusić.
6. Jogurt naturalny wymieszać z łyżką mąki.
7. Dodać jogurt do warzyw i wymieszać.
8. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić.
9. Makaron ugotować i wymieszać z warzywami.
10. Gotową potrawę posypać prażonym sezamem.

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 288kcal,
Białko: 11,2g,
Tłuszcz: 14,3g,
Węglowodany: 32,4g,