Pokrzywa… Jest to roślina kojarzona przez większość z nas z chwastem. Warto jednak docenić pokrzywę ze względu na jej liczne właściwości prozdrowotne. Pokrzywa wykazuje działanie moczopędne przez co oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga leczenie chorych z kamicą nerkową. Pokrzywa doskonale wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety zwłaszcza kobiet, które maja tendencję do kumulowania wody. Pokrzywa znajduje świetne zastosowanie u osób z problemami trawiennymi. Wspomaga usuwanie złogów z jelit i przyspiesza metabolizm.
Sezam… Nasiona sezamu stanowią doskonałe źródło białka, dlatego sezam stanowi świetne uzupełnienie dań w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wysoka zawartość magnezu w sezamie wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego oraz wyrównanie poziomu glukozy u diabetyków. W sezamie znajduje się substancja zwana „sezamolem” która wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe. Obecność substancji o działaniu antyoksydacyjnym oraz kwasu oleinowego sprawia, ze sezam doskonale wspomaga układ krążenia poprzez zapobieganie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu LDL.
Brokuły… Warto uwzględniać to warzywo w codziennej diecie ze względu na jego działanie antynowotworowe. Sulforafan to substancja będąca silnym przeciwutleniaczem pomagającym zwalczać komórki nowotworowe, jest obecna w brokułach w sporych ilościach. Substancja ta wykazuje szczególne działanie przeciwnowotworowe zwłaszcza wobec raka prostaty, płuc, piersi i jelita grubego.Warto jednak podkreślić, że mrożenia brokułów powoduje zahamowanie wydzielania przez nie tego cennego składnika, przez co znosi ich działanie antynowotworowe. Tym bardziej zachęcamy do wykorzystywania świeżych warzyw, które są powszechnie dostępne w sklepach.
You must belogged in to post a comment.