ZAPIEKANA OWSIANKA SZARLOTKOWA…

Świetne śniadanie dla amatorów jabłecznika...

wtorek, 29 Wrzesień 2015

Marzy ci się kawałek szarlotki, ale chcesz się trzymać zdrowej diety? Spróbuj nadać porannej owsiance szarlotkowy charakter...

Jabłka są rodzimymi owocami chętnie jadanymi przez wszystkich. To jeden z pierwszych pokarmów wprowadzany do diety dzieci, popularne drugie śniadanie czy składnik diet redukcyjnych.

Sposób na zanieczyszczenia…Jabłka szczególnie zalecane są osobom narażonym na zanieczyszczenia, ponieważ działają odtruwająco. Zawarte w nich pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, palisz lub masz styczność ze szkodliwymi substancjami toksycznymi np. w pracy sięgaj codziennie po jabłko.

Eliksir młodości…Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga zlikwidować stres oksydacyjny poprzez zniszczenie wolnych rodników. Witamina C potrzebna jest też do dojrzewania kolagenu. Kolagen to tkanka łączna odpowiedzialna za elastyczność skóry i ścięgien. Zbudowany jest z aminokwasów, ale to obecność witaminy C podczas jego tworzenia sprawia, że kolagen jest sprężysty, trwały i mocny. Dzięki niemu skóra jest ładna, napięta, gładka i na dłużej pozostaje młoda.

Podkreślenie mięśniJabłka zawierają cukry i kwasy organiczne, które mają odczyn kwaśny. Ale duża zawartość soli mineralnych powoduje, że jabłka mają charakter zasadowy. Do najważniejszych należy potas. To jeden z elektrolitów, który reguluje gospodarkę wodną w organiźmie. Zachowanie równowagi pomiędzy sodem, a potasem wspomaga prawidłowe nawodnienie ciała. Tkanka mięśniowa ma największe zdolności do gromadzenia wodny i dzięki temu staje się ładnie napięta, jędrna i widoczna.

Połączenie przyjemnego z pożytecznym zawsze jest idealne. Dbasz o zdrowie i cieszysz się pysznym smakiem.